A néptáncé a főszerep Sepsiszentgyörgyön – Kezdődik a hivatásos táncegyüttesek találkozója 

Sepsiszentgyörgyön főtéri táncos villámcsődülettel kezdődik az Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozója kedden. A következő napokban Erdély mind a hat hivatásos néptáncegyüttese, több mint 100 táncos összesen 6 produkcióval mutatkozik be egymásnak és a közönségnek.

Virág Endre, a Háromszék Táncegyüttes igazgatója felidézte, hogy 2000-ben az az igény szülte az Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozóját, hogy a társulatok tagjai megismerjék egymás munkáját és megbeszéljék a szakma aktuális helyzetét.

Fotók: Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozója

Az idei néptáncegyüttesek találkozóján az erdélyi és magyarországi koreográfusok legifjabb nemzedéke mutatkozik be, a pénteki gálaműsoron pedig a hat társulat Kárpát-medence minden tájegységének táncából mutat ízelítőt.

Kedden délután 5 órától több mint 100 hivatásos táncos egy villámcsődület keretében mezőségi táncokkal hívja fel a figyelmet a péntekig tartó eseményre. Ezt követően a Háromszék Táncstúdió előcsarnokában megnyitják Toró Attila – Részletek varázsa című fotókiállítását, este fél héttől pedig a Háromszék Táncegyüttes Hazától hazáig című előadása lesz megtekinghető, este 22 órától a színház előcsarnokában táncházas kvízvetélkedővel zárják a napot.

Szerdán délelőtt a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Katica, az örökké síró királykisasszony című gyermekelőadását láthatja a közönség, este az Udvarhely Néptáncműhely lép színpadra a Ritka magyar című folklórműsorral. Csütörtökön délelőtt a Nagyvárad Táncegyüttes Népek tengere című műsorát, este a Maros Művészegyüttes Márványföldből gyöngyvirágok – Kalotaszeg öröksége című folklórelőadását mutatja be. Pénteken délelőtt a Bekecs Táncszínház mutatkozik be A helység kalapácsa című néptánckomédiával, este a hat együttes közös gálaműsora és táncház zárja a találkozót.

A találkozó részletes programja elérhető az ehtet.hte.ro honlapon.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?