Az erdélyi néptánc fővárosa: hat hivatásos táncegyüttes találkozik Sepsiszentgyörgyön

Idén ismét Sepsiszentgyörgy lesz az erdélyi néptánc fővárosa, hiszen május 28. és 31. között a háromszéki megyeszékhelyen szervezik a 18. kiadásához érkezett Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozóját (EHTET).

Hat táncegyüttes, hat táncprodukció, színvonalas szakmai programok és több mint 100 hivatásos néptáncos mutatkozik be egymásnak és a közönségnek Sepsiszentgyörgyön. A találkozó május 28-án, kedden 17 órától egy néptánc flashmobbal startol Sepsiszentgyörgy főterén. A fesztivál keretében egy-egy produkcióval mutatkozik be mind a hat erdélyi hivatásos néptáncegyüttes és a találkozó végén együtt is színpadra lépnek egy közös ünnepi gála keretében.Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes | Fotó: EHTET

Az Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozója egy vándorfesztivál, amelyet évente rotációs rendszerben megszervez az idei házigazda Háromszék Táncegyüttes, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, a Maros Művészegyüttes, a Nagyvárad Táncegyüttes, az Udvarhely Néptáncműhely és a Bekecs Táncszínház.

A rendezvény egyszerre néptánc fesztivál és szakmai fórum, amely lehetőséget teremt reflektálni az erdélyi magyar táncművészet aktuális helyzetére, problémáira, kérdéseire. A találkozó alkalmat teremt nemcsak arra, hogy az egyes együttesek megismerjék egymás munkáját, hanem arra is, hogy a közösség is megismerkedjen a táncos szakma sokszínűségével. A hivatásos táncegyüttesek előadásait egy szakmai bizottság értékeli, melynek tagjai idén Farkas Tamás, Horváth Zsófia, Kovács Levente, Kutszegi Csaba és Szalay Zoltán. A szakmai beszélgetéseket Prezsmer Boglárka vezeti.

A sepsiszentgyörgyi találkozón a Háromszék Táncegyüttes a Hazától hazáig című produkciót mutatja be, amely egyfajta táncos barangolás a történelmi Magyarország régióiba. A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes a Katica, az örökké síró királykisasszony című fordulatos mesejátékot játssza, amelyben a magas színvonalú néptánc mellett színházi fordulatokkal is találkozhat a közönség. Az Udvarhely Néptáncműhely a Ritka Magyar című, Kallós Zoltán emlékére készített előadást mutatja be a találkozón.

A Nagyvárad Táncegyüttes a Népek tengere című produkciója keretében, napjaink magyar néptáncmozgalmának kiemelkedő egyéniségeit látta vendégül. A Maros Művészegyüttes a Márványföldből gyöngyvirágok című előadásával Kalotaszeg örökségét jelentő magyar, román és cigány táncokat állít színpadra. A Bekecs Néptáncszínház a Helység kalapácsa című néptánckomédiát mutatja be Petőfi Sándor azonos című műve alapján.

Az idei találkozót emellett számos kiegészítő és szórakoztató programmal is színesítik, így lesz fotókiállítás, szakmai előadások és táncházak is várják az érdeklődőket. A programokra a Tamási Áron Színházban és a Háromszék Táncstúdióban kerül sor. A részletes programot a https://ehtet.hte.ro/ honlapon olvashatják. A 18. Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozójának programjaira jegyek kaphatóak Sepsiszentgyörgyön a Központi Jegyirodában.

Kapcsolódók

Kimaradt?