Tabakó: buli nagyüzemre készül a sepsiszentgyörgyi gyárfesztivál

A gyári környezethez igazodva, három műszakban kínál zenei, szórakoztató és művelődési programokat a Sepsi Tabakó Fesztivál második kiadása augusztus 31. és szeptember 2. között.

A szervezők azt ígérik, hogy Erdély legizgalmasabb kulturális rendezvényhelyszínét alakítják ki Sepsiszentgyörgy emblematikus ipari műemlék épületébenm, az egykori Dohánygyárban és mindehhez változatos élmény- és programkavalkádot biztosítanak. A Tabakó fesztivál menetrendje a gyári munkához hasonlóan három műszakban zajlik: a nappali műszakban szakmai előadások és inspiráló panelbeszélgetések várják a résztvevőket, a második műszakban népszerű zenekarok váltják egymást a dohánygyár „gyártósorán”, míg a harmadik műszak az éjszakai hangulatról szól, amelynek keretében ismert DJ-k pezsdítik fel a bulit.Tavaly is fergeteges volt a hangulat a Tabakón | Fotó: Kovács Zsolt

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) társszervezésében zajló nappali műszak középpontjában a „glokalizáció” témaköre áll, vagyis helyi kérdések globális kitekintésű megvitatása, melyek az egész régió fejlődésében fontosak lehetnek. A téma kapcsán előadást tart Miklós Zoltán, parlamenti képviselő, a Sepsiszentgyörgyi Ipari Park korábbi vezetője, Damokos Csaba designer, aki az alkalmazott grafikától, a színházi és a filmes látványtervezésen át a belsőépítészetig számos területen megvillantotta tehetségét, Madalina Mușat, a helyi színházi élet jeles képviselője, Debreczeni László adótanácsadó, a felelős könyvvitel népszerűsítője, vagy André Irénke, aki a gyimesi növényvilágot lopja bele ékszereibe.

Emellett jelen lesz Constantinovits Milán, az MCC szakmai főigazgató-helyettese, illetve Vargha Márk és Párducz Árpád, az MCC Migrációkutató Intézetének munkatársai. Nemzetközi meghívottakra is számítani lehet: Andrew Greenwood táncterapeuta a tánc és az egészség kapcsolatáról, Shaun Riordan, a „kibertér Kolumbusza” a kiberdiplomáciáról, Immie Jonkmann kulturális vállalkozásvezető a kultúra városfejlesztésben betöltött szerepéről, dr. Frank Füredi szociológus, „napjaink félelemidomára” pedig a félelem szociológiájáról tart előadást.

Második- és harmadik műszak

Az idei Tabakó Fesztivál második műszakának színpadán olyan zenekarok szólalnak meg mint Beton.Hofi, Blahalouisiana, Dzsúdló, Elefánt, Intim Torna Illegál – Dorogi, Ivan & The Parazol, Konyha, Kowalsky meg a Vega, Manuel, Parno Graszt, Platon Karataev, Punnany Massif, valamint a Tankcsapda. Idén a román előadókat sem felejtik ki a fellépők közül, így az egykori sepsiszentgyörgyi Dohánygyár színpadán koncertezik Smiley, illetve a későbbiekben további román nemzetiségű előadókkal egészül ki a programkínálat.

A harmadik, azaz éjszakai műszak lemezlovasai között lesz Andro, Drop the Cheese, Lofti Begi, Sterbinszky X MYNEA, Yamina. A sepsiszentgyörgyi fesztiválon erdélyi zenekarok és DJ-k is színesítik majd a kínálatot.

Tavaly a Sepsi Tabakó Fesztivál lebonyolításához közel 300 önkéntes járult hozzá és a szervezők idén is számítanak az önkéntesek jelentkezésére. Az érdeklődők augusztus 13-ig jelentkezhetnek a www.tabako.ro weboldalon. Ugyanott megvásárolhatók a jegyek 149 lejért, illetve kemping jegyek 69 lejért. A szervezők figyelmeztetnek, hogy a későbbiekben az árak még emelkedni fognak, érdemes tehát mielőbb lecsapni a jegyekre, melyek elérhetőek Sepsiszentgyörgyön a Szimplában, Korondon a Gasztro Bankban, Székelyudvarhelyen a Spionban, Csíkszeredában az Ólommadárban, Baróton pedig a Mementóban.

A fesztiválozók a Sepsi Tabakó Fesztivál Facebook- és Instagram-oldalán, illetve a TikTok-on és a honlapon értesülhetnek a legújabb bejelentésekről.

Kapcsolódók

Kimaradt?