Szigorú és diszkriminatív a lazítási ütemterv, állítják a rendezvényszervezők

Közös közleményt adtak ki vasárnap a romániai rendezvényszervezőket és előadóművészeket képviselő egyesületek, amelyben azt kifogásolják, hogy a pénteken bejelentett lazítások túl szigorúak és diszkriminatívak a rendezvényiparra nézve, írja a G4media.ro.

Az iparág képviselői nem értik például, hogy a rendezvényszervezésnek miért feltétele továbbra is az, hogy a településen a fertőzési ráta ne haladja meg a 3 ezreléket, mikor amúgy is csak a fertőzésen átesett, beoltott vagy negatív koronavírus-teszttel rendelkező személyeket lehet beengedni az események helyszínére. Az sem világos számukra, hogy az ilyen módon szűrt közönségnek miért kötelező továbbra is a maszkviselés és a távolságtartás.

Kiogásolják az is, hogy az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) döntése (teljes terjedelmében itt olvasható) szerint augusztus 1-jétől nem lehet egy napnál hosszabb rendezvényeket szervezni.

Azt is nehezményezik, hogy a rendezvényszervezés engedélyezését országos átoltottsági arányhoz kötik, noha bizonyos városokban ez az arány az országos átlagnál jóval magasabb.

Továbbá nem értenek egyet azzal sem, hogy beltéri rendezvényeket miért szervezhetnek csak színházakban és más állami kulturális intézményekben, és például sportcsarnokokban vagy más alternatív helyszíneken miért nem.  

„Nem értjük, hogy Románia miért döntött ismét úgy, hogy olyan ország lesz, ahol a zene csak lagzikban, mallokban és a 25 százalékos befogadóképességükig megtölthető stadionokban megszervezett meccsek szünetében hallható” – fogalmaznak a közlemény aláírói, akik azt kérik Florin Cîțu miniszterelnöktől, hogy kezdeményezze a lazítási ütemterv részleteinek módosítását, ellenkező esetben ugyanis oltakozhat a lakosság, de nem lesznek események, amelyeken részt vehet.

Hétfőn az egyik legnagyobb romániai zenei fesztivál, az Electric Castle szervezői már bejelentették, hogy 2021-ben nem szervezik meg a rendezvényt.

Kapcsolódók

Kimaradt?