banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_30Cewl4A_Copy of 1_300x250.gif

Iohannis: ne higgyük, hogy június elsején megszűnik minden korlátozás

Június elseje nem hozza magával a korlátozások teljes megszüntetését, de van rá remény, hogy a nyár folyamán ez a célkitűzés is teljesül – jelentette ki csütörtökön Klaus Iohannis államfő.

Az elnök figyelmeztette a lakosságot, hogy „senki ne éljen abban a tévhitben, hogy június elsején megszűnik minden korlátozás”.

„Június elsején az fog történni, hogy a kormány felméri a koronavírus-járványhelyzetet az esetleges lazító intézkedések elrendelése érdekében” – hangsúlyozta. Hozzátette azonban, ő maga nagyon optimista, és úgy gondolja, a nyár folyamán a korlátozások feloldásának célkitűzése is megvalósul.

Klaus Iohannis szerint nem akadozik a koronavírus elleni oltáskampány, szerdán például 90 ezer személyt oltottak be. Bár az előjegyzési platformon indított várólistákon nincsenek nagyon sokan, a kampány nem akadozik, mivel sokan a háziorvosokon keresztül regisztrálnak, vagy telefonon kérnek időpontot – magyarázta. Az államfő hozzátette: szerdán több mint 90 ezer személyt immunizáltak, és ugyanennyien regisztráltak a platformon.

„Ha tartjuk ezt a ritmust, és elérjük a napi 100 ezer immunizált személyt, megvalósítjuk a célkitűzéseket. A korlátozó intézkedések csökkentik a koronavírus terjedésének ütemét, a járvány felszámolására azonban a tömeges immunizálás jelenti a megoldást” – nyomatékosította.Klaus Iohannis | Fotó: presidency.ro

Iohannis szerint az új esetek száma is csökken, és úgy tűnik, hogy az intenzív osztályokon kezeltek esetében is elértük már a maximumot, nem nehezedik már akkora nyomás az egészségügyi rendszerre, ez azonban még nem oldja meg a problémát. „Az egészségügyi rendszer reformja keretében különleges figyelmet kell szentelni nem csupán a kórházak korszerű felszerelésére, hanem a humán erőforrás pótlására, biztosítására is” – mondta Iohannis.

Az elmúlt napok koalíciós válságáról elmondta, hogy a Florin Cîţu vezette kormány és a koalíció „jól helytáll a járvány közepette”. Az államfő rámutatott, hogy a koronavírus-járvány előidézte válság miatt a kormánykoalíciónak „rendkívül nehéz körülmények közepette" kell dolgoznia, de mind a koalíció, mind a Cîţu-kabinet jól helytáll.

„Vigyáztak, hogy ne dőljön össze Románia gazdasága, hogy legyen elegendő hely a kórházakban az ellátásra szorulók számára, hogy legyen költségvetésünk erre az évre, és mindezeket értékelni kell" – fogalmazott, hozzátéve, hogy pozitívan értékeli a kormány és a koalíció munkáját.

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?