Egészségügyi miniszter: „Hozzá kell szoknunk, hogy egy-két évig kitart ez a vírus”

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter szerint a romániai lakosság „kissé túl korán” lazított a távolságtartási szabályokon.

A tárcavezető figyelmeztetett, hogy két hete nő a koronavírusos megbetegedések száma. A kormány képes kezelni a helyzetet, de óvatosságra és elővigyázatosságra van szükség: a higiéniai és távolságtartási szabályok követésére és maszkviselésre - szögezte le a román közszolgálati televíziónak adott kedd esti nyilatkozatában.

Megerősítette, hogy elhalasztják a július elsejétől várt lazítást, hozzátéve, hogy július végén, augusztus elején visszatérhetünk a „nagyjából normális” életvitelhez. „Azért mondok nagyjából normálist, mert hozzá kell szoknunk, hogy egy vagy két évig kitart ez a vírus, akaratlan átvitelekkel és enyhe hullámokkal, amilyenekkel az influenzaszezonban is találkozunk” - mondta Tătaru.

A miniszter szerint a COVID-19-betegség létezésében való kételkedés is hozzájárult az esetszámok növekedéséhez. A kételkedőknek azt tanácsolta, hogy látogassanak el a koronavírusos eseteket fogadó kórházakba, és győződjenek meg arról, hogy „a betegség létezik, súlyos formái vannak, és 30-35 évesen is bele lehet halni”.

Kapcsolódók

Kimaradt?