Már majdnem hivatalos: nem lesznek újabb lazítások július elsejétől

A július elsejére tervezett további korlátozás-feloldások elhalasztását javasolja a kormánynak a járványügyi szakértői csoport – közölte hétfő este az egészségügyi miniszter.

Nelu Tătaru a Digi24 hírtelevíziónak nyilatkozva számolt be a tudományos testület üléséről. A kormány a szakértői csoport ajánlásai alapján dönt hétfő este a jelenlegi korlátozások esetleges lazításáról.

A tárcavezető elmondta, a szakértők az ülésen elemezték a járvány alakulását az elmúlt két hétben. Megállapították, hogy az új fertőzések, az intenzív osztályra utalt betegek és az elhalálozások száma is nőtt. Ezért a járványügyi szakértői csoport azt tanácsolja a kormánynak, hogy ne oldja fel a jelenlegi korlátozásokat.

Az eredeti elképzelések szerint július elsejétől megnyíltak volna a vendéglők beltéri helyiségei, a fedett úszómedencék, a játszóterek és a bevásárlóközpontokban működő éttermek. Erre azonban a jelek szerint már nem kerül sor.

Nelu Tătaru a lakosságot okolta a fertőzésszámok növekedéséért, szerinte az emberek egy része nem vette komolyan a vírus elleni védekezést. „Nálunk még nem ért véget a járvány első hulláma. Arra kérem a honfitársaimat, nézzenek körül. Láthatják, hogy mi történik a kórházak intenzív osztályán, láthatják, hogy egy makkegészséges 31 éves fiatal is belehalhat a betegségbe” – fogalmazott a miniszter.

A tárcavezető közölte: a jelenlegi korlátozások részleges feloldása csak akkor várható, ha egy héten keresztül stabilan csökkent a napi új igazolt esetek száma. A helyzet azonban jelenleg távolról sem biztató, az intenzív osztályon ápolt több mint 200 beteg felét a lélegeztető gépek tartják életben.

Nelu Tătaru újra meglebegtette: kijárási korlátozások bevezetését fontolgatják a hatóságok azokon a településeken, ahol fertőzési gócpontok alakulnak ki.  A miniszter már korábban beszélt arról, hogy 4 százalékos az átfertőzés Romániában, a járvány „hangsúlyosan” a csoportos fertőzés szakaszában van. 

"Fertőzési gócpontok alakultak ki idősotthonokban, kórházakban. Ezeket egyelőre ellenőrzés alatt tartjuk. De azt fontolgatjuk, hogy egyes településeken kijárási korlátozásokat vezessünk be. Felmérjük a helyzetet, és az eredmény függvényében döntünk" – mondta a tárcavezető.

Az elmúlt 24 órában 269 új fertőzést igazoltak Romániában, a nyilvántartott fertőzöttek száma 26 582-re emelkedett – közölte hétfőn a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Összesen 22 új halálesetet jelentettek, ezzel az áldozatok száma 1634-re nőtt. A gyógyultak száma 18 912, így az aktív fertőzöttek száma 6036-ra nőtt a vasárnapi 5887-hez képest. Jelenleg 210 beteget ápolnak intenzív osztályon. Az elmúlt 24 órában csak 4779 teszt eredményét dolgozták fel.

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?