Lazítások Biharban: a megyeszékhelyen nyithatnak a vendéglátóhelyek és a kulturális intézmények

Nagyváradon 2,3 ezrelékes a fertőzöttségi ráta, keddtől 30 százalékos kihasználtsággal, de várják a nézőket a színházban, a filharmóniában és a vendéglátóhelyeken is.

Bihar megyében három településen, Szalacson, Oláhszentmiklóson és Vizesgyánon magasabb a fertőzöttségi arány 4 ezreléknél, tájékoztatott a vészhelyzeti bizottság hétfői döntéséről aznap este a Bihar Megyei Prefektúra. Tíz településen, köztük Margittán, Érsemjénben, Hegyközcsatárban és Paptamásiban egyelőre 3 és 4 ezrelék közötti a fertőzöttség, az itt élőknek egyelőre várniuk kell a nyitásra

A nagyváradiak ellenben jó hírt kaptak: 2,3 ezrelékes a fertőzöttségi ráta, így megnyithatnak a vendéglátóhelyek belső terei, a Szigligeti Színház és a Nagyváradi Állami Filharmónia pedig már Facebook-oldalán jelezte: egyelőre a nézőtér 30 százalékára és az egészségügyi előírások betartása mellett, de ismét várják a nézőket előadásikra, koncertjeikre.

A megyeszékhely mellett még 26 települése, többek között Nagyszalontán, Székelyhídon, Biharon, Szentjobbon stb. 1,5 és 3 ezrelék közötti a fertőzöttség a hétfői adatok szerint, a megye többi településén pedig 1,5 ezrelék alatti a fertőzöttségi szint.

A Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság kedd délelőtti adatai szerint az elmúlt 24 órában 542 tesztet végeztek el, 31 új fertőzöttet találtak. Az aktív esetek száma 851, intenzív osztályon 56 embert ápolnak.

(Címlapkép: AdobeStock)

Kapcsolódók

Kimaradt?