Az 5 milliós oltási határ elérésétől függ lazítások a június elsejei bevezetése

Florin Cîţu miniszterelnök azt javasolta a koronavírus-járvány korlátozó intézkedéseinek enyhítését kidolgozó tárcaközi bizottságnak, hogy magánrendezvényeken csak beoltott személyek vehessenek részt, illetve a munkahelyeken, ahol az irodákban beoltottak tartózkodnak, ne legyen kötelező a maszkviselés.

Florin Cîţu miniszterelnök A Victoria-palotában szerdán tartott sajtótájékoztatóján arról kérdezték a kormányfőt, hogy mikor lehet majd ismét magánrendezvényeket szervezni. „Amikor beoltjuk magunkat – választolta. – Ez egy olyan javaslat, amelyet a pénteken összeülő tárcaközi bizottság elé terjesztek, éspedig hogy kizárólag beoltott személyek vehessenek részt a magánrendezvényeken.”

Hozzátette, a nyitás időpontja június elseje lehet, addig meg kell adni az embereknek az esélyt és az időt, hogy felvegyék az oltást.

Florin Cîţu ugyanakkor javaslatot tett arra is, hogy azokban az irodákban, amelyekben csak beoltottak dolgoznak, ne legyen kötelező a védőmaszk viselése. Ez is az ösztönző intézkedések része, amivel a koronavírus elleni oltási kampányt „pörgetnék fel”.

„A legjobb ösztönzés a normalitáshoz való visszatérés, a maszk nélküli élet, amelyben szabadon mozoghatunk, bármikor, bármerre. Nem hiszem, hogy szükség lenne ennél többre" – fogalmazott. Hozzátette, miután az oltási kampány keretében lehetővé tették a cégek számára, hogy saját telephelyükön immunizálják alkalmazottaikat, előterjesztett egy olyan javaslatot, miszerint azokban a céghelyiségekben, irodákban, amelyekben csak beoltottak dogoznak, megszüntetik a maszkviselési kötelezettséget.

A javaslatot még meg kell vitatnia a minisztériumközi tanácsnak, és amennyiben zöld utat kap, június elsejétől alkalmaznák. A miniszterelnök azt is leszögezte, hogy ha a beoltottak száma nem éri el az 5 milliót június elsejéig, nem szüntetik meg a korlátozásokat.

A kormányfő kijelentette, hogy az éttermek teljes kapacitással való megnyitása a beoltott vendégek előtt egyelőre csak javaslat, amelyet pénteken fog megvitatni a minisztériumközi tanács. Cîţutól azt kérdezték, hogy nem minősülne-e diszkriminációnak az általa kilátásba helyezett intézkedés. Válaszában rámutatott: az éttermek teljes megnyitása a beoltottak előtt egyelőre javaslat, amelyet pénteken tárgyalnak meg az érintett miniszterek.

„Minden országban igyekeznek motiválni a lakosságot az oltás felvételére. Németország is ezt a modellt alkalmazza. Ha Németországban nem jelent problémát az, hogy a beoltottak kedvezményekben részesülnek, akkor szerintem nálunk is rendben kell legyen ez. Végső soron az oltás jelenti az egyetlen megoldást arra, hogy megszabaduljunk a járványtól" – mutatott rá a miniszterelnök.

Kapcsolódók

Kimaradt?