Szeptemberben tartják meg az első Lanka Nyárádmenti Gasztrofesztivált

A kicsiket és nagyokat megszólító gasztronómiai fesztivál szeptember 2-án várja az érdeklődőket a nyárádmenti Deményházi tetőn – tájékoztattak a szervezők csütörtökön a marosugrai Haller Kastélyban.

„Nyárádmente háttérbe szorult gazdaságilag, nem kap annyi támogatást, mint amennyire szüksége lenne, ezért társaimmal úgy döntöttünk, hogy olyan esemény megszervezésébe kezdünk, ahol be tudjuk mutatni a régió értékeit, hagyományait, szellemiségét. Az általunk kezdeményezett fesztivál fókuszpontja a gasztronómia, az étkeztetés, a minőségi hazai ételekről fog szólni. A fesztivál helyszínválasztása is tudatos volt, hiszen Nyárádmentéhez tartozik, ugyanakkor könnyen megközelíthető mindenki számára. A fesztiválra olyan nyárádmenti őstermelőket, gazdálkodókat várunk, akik be szeretnének mutatkozni, bevezetnék a termelési folyamatba a látogatókat” – részletezte Marton Szilárd Vilmos.

Fotók forrása: szervezők

Hozzátette, a fesztivál másik célja felmutatni a fiatalok számára egy olyan jövőképet, amely az itthon maradást ösztönzi. Az esemény kétnyelvű lesz, célja a régió minden etnikumú lakosságának megszólítása – hangsúlyozta. A Lanka Transylvania családi vállalkozással kapcsolatosan elmondta, Szász Sándorral együtt élesztették újra 2009-ben, a hagyományos ízeket megelevenítő Lanka termékeket pedig közel 500 üzletben forgalmazzák országszerte.

B. Szabó Zsolt, a fesztivál kommunikációjáért felelős igazgatója hangsúlyozta, hogy az I. Lanka Nyárádmenti Gasztrofesztivál a régió ünnepe lesz, a Lanka által képviselt értékek tükrében.

„Nem egy PR-eseményt szervezünk, hanem azt szeretnék megmutatni, hogy a Nyárádmentén szorgalmas, helyi értéket teremtő emberek élnek. A fesztivál logója egy nagyon régi nyárádmenti hímzés mintájából keletkezett, ezzel is megpróbáltunk visszanyúlni egy kicsit a hagyományokhoz, ugyanakkor egy olyan formát igyekeztünk találni neki, ami már a jövőt is ábrázolja” – jelentette ki B. Szabó Zsolt.

Hangsúlyozta, nem egy felhígított, falunapokra emlékeztető rendezvénnyel készülnek, hanem egy tartalmas megállóhelyet hoznak létre Marosvásárhely és Szováta között. Egy olyan rendezvényről van szó, ahol őstermelők és családok találkozhatnak egymással, és minden korosztály megtalálja a helyét – ígérte B. Szabó Zsolt

Fóris Kinga kereskedelmi igazgató elmondta, hogy a terület kulináris jellegzetességeit felvonultató eseményen dolgoznak, színvonalas ital- és étlappal készülnek. „Célunk az, hogy minél többen jöjjenek el a fesztiválra. A családias hangulat mellett a gasztronómiával való ismerkedésre fogjuk helyezni a hangsúlyt A termékeket menüsorokon keresztül igyekszünk majd bemutatni, a hagyományos nyárádmenti ételkészítési módszereket helyezzük előtérbe. A gasztrofesztivál menüjét Ghisoi Cornelia séf állítja össze, aki szakmai kiválósága mellett családanyaként is képviseli majd a fesztivál értékeit” – nyilatkozta Fóris Kinga.

A programkínálatot a későbbiekben Lanka Gastrofest Facebook-oldalán lehet majd áttekinteni. A Haller Kastélyban tartott sajtóreggelin a részvevők betekintést is kaphattak a fesztivál várható gasztronómiai kínálatába.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?