Nincs ötletem – Christoph Marthaler svájci rendező előadása az Interferenciákon

Christoph Marthaler svájci rendező produkcióját tekinthette meg a közönség a kolozsvári 8. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztiválon kedd este. A Lausanne-i Vidy Színház Nincs ötletem című előadásának színészeivel, Graham F. Valentine-nal és Martin Zellerrel Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója és főrendezője, és Visky András művészeti aligazgató beszélgettek szerda délelőtt a TIFF Házban. Az esemény angol nyelven zajlott.

Tompa Gábor elmondta: nagy kedvelője Christoph Marthaler rendezéseinek, ezért már évek óta szerette volna, hogy egyik előadása eljusson az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztiválra, ezért rendkívül örvend, hogy idén ez megtörtént.Szakmai beszélgetés az előadás után | A szerző felvétele

„A diák cinkossága, a zene, számtalan közös előadás és közös poén, illetve kétségkívül az elegáns pimaszkodás iránti affinitás köti össze Christoph Marthaler svájci rendezőt és Graham F. Valentine skót színészt. És újra itt van a nagy csapat, a zürichi zenésszel, (viola da) gambás és barokk csellistával, Martin Zellerrel kiegészülve” – írja Eric Vautrin, a Lausanne-i Vidy Színház dramaturgja az előadás ismertetőjében. Graham F. Valentine elmondta, Christoph Marthalerrel való első találkozása egészen 1969-hez vezethető vissza, amikor tanulmányai során Zürichbe költözött, ahol megismerte a rendezőt.

„Christoph Marthaler már egészen fiatal korától indíttatást érzett a rendezéshez. Hamar megtaláltuk a közös hangot, és darabokon kezdtünk dolgozni együtt. Azonnal éreztük, hogy van valami közös bennünk, ami miatt nem is kellett megosszuk a gondolatainkat, csak ösztönösen tettük a dolgunkat. Kis idő után ő Párizsban tanult tovább, én pedig visszamentem Skóciába befejezni a tanulmányaimat, a kapcsolatot mégis tartottuk az évek során. Christoph többnyire Németországban és Svédországban tevékenykedett zenészként és zeneszerzőként színházi produkciókban, de ennek ellenére sem szakadt meg a kapcsolatunk. Aztán 1988-ban lehetőséget kapott egy nagyszabású produkció létrehozásához Zürichben, aminek én is részese lehettem. Attól elkezdődött a közös munka és már számos előadást tudhatunk magunk mögött” – mondta Graham F. Valentine színművész.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Christoph Marthaler zenei múltja miatt szinte minden előadásában megjelennek a zenei elemek – említette meg Tompa Gábor. Ez a Nincs ötletem című produkcióban sincs másként. A színészek elmondták, az előadás előkészületei során hat hónapig csak a zenék összegyűjtésével foglalkoztak, javaslataikat pedig Christoph Marthaler rendező és Malte Ubenauf hagyta jóvá.

„Adott volt az időnk a gondolkodásra és a kutatómunkára, még mielőtt kialakult volna az előadás. Ötletünk sem volt arról, hogy miről fog szólni a darab. Sem a rendezőnek, se a dramaturgnak, sem nekünk, színészeknek. Innen is ered a Nincs ötletem cím. Egy ponton díszletünk már volt, de ötletünk még semmi. Premier előtt két héttel még mindig arról beszélgettünk, hogy a darab két szereplője milyen kapcsolatban áll egymással, testvérek-e, vagy csak szomszédok. Tulajdonképpen indítópontként az előadás zenéje és díszlete volt meg, a többit az utolsó két hétben raktuk össze” – fejtette ki Martin Zeller.Jelenet az előadásból | Fotó: interferences-huntheater.ro

Graham F. Valentine hozzátette, hogy az ajtókkal teli díszlet ötlete nagy segítség volt az előrehaladásban. Duri Bischoff díszlettervező elképzelése volt az ajtósorok felállítása, hiszen ahol ajtók vannak, ott mögöttük is biztosan történik valami. „A közönségre képzeletére bízzuk azt, hogy mi történik tulajdonképpen az ajtók mögött. Gondolhatnak bármit arról, hogy mik voltak az alkotók elképzelései. A színpadon látható öt-hat ajtó egy motiváció a képzeleterő felébresztésére” – mondta Graham F. Valentine.

A színészek azt is elmesélték, hogy nem igazán kaptak instrukciókat a rendezőtől. Az előadás elemei adottak voltak: a zene, a díszlet, a szöveg. Nem látták szükségét a javaslatoknak a színpadi játék tekintetében, a feladat az előadás eleminek meggyőző módon való elhelyezése volt. „Christoph Marthaler rendezésében a képeken és az ösztönös megérzésen van a hangsúly. Az előadás nem az általunk vagy a rendező által felépített értelmén épül. Azért tárjuk a közönség elé a darabot, hogy mindenki megtalálhassa magának azt, amit számára nyújt és jelent. Ettől fogva ez már a közönség és produkció viszonya, nem pedig a miénk” – hangsúlyozta Graham F. Valentine.

A Nincs ötletem című előadást szerda este is láthatták a nézők a 8. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztiválon, a Kolozsvári Állami Magyar Színházban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?