Kevesebb program lesz, de idén is jóllakhatunk a Borszék Bogrács Fesztiválon

Zenei, sport-, kulturális és oktatási műhelyekkel, filmvetítésekkel és válogatott ételekkel várja a kultúra és a gasztronómia szerelmeseit a szeptember 4-6-i hétvégén a Borszék Bogrács Fesztivál. Öt étterem és panzió üstjében készülnek különböző bográcsos ételek.

Az eredetileg júliusra tervezett esemény programja filmvetítéseket és szabadtéri koncerteket is magában foglal: ott lesz Filip Zsombor gitárművész, középkori zenei koncertet ad a Codex együttes, valamint Emeric Imre folkkoncertéjenek is örvendhet a nagyérdemű. A zenei eseményeket szombaton, a borszéki Reménység Síközpont területén tartják. Szintén szombaton, a sípálya szabadtéri színpadán, a Visit Hargita partnerségében az outdoor-kultúráról tartanak konferenciát, melynek témája a családi turizmus.

Vasárnap a sportversenyek napja lesz. Hegyi terepfutó verseny, tájékozódási futóverseny, mountain bike, valamint siklóernyő bemutatók színesítik a programot. Idei újdonságként sakkversenyt is szerveznek a Montana Villa udvarán.

A székely gulyás mellett lesz besszarábiai és parasztos bogrács is

Nagyon sok bátorítást kaptam a lakosságtól, hogy idén is szervezzük meg a fesztivált. Természetesen ez csak úgy lehetséges, ha tiszteletben tartjuk a hatályos egészségügyi és távolságtartási szabályokat. Úgy döntöttünk, az idei kiadást a családnak szenteljük, ugyanakkor azt szeretnénk elérni, hogy biztonságban és jó kedvvel élhessük meg a fesztivál három napját. A jelenlegi helyzet nem tette lehetővé számunkra, hogy az előző évekhez hasonlóan nemzetközi kulináris bemutatókat vagy főzőversenyeket szervezzünk. A turistáknak lehetőségük lesz azonban, hogy a partner vendéglők kínálataként kóstolják meg a bográcsos ételeket. Nem fog hiányozni a székely gulyás, a besszarábiai bogrács, a parasztos bogrács sem” – fogalmazott az eseménnyel kapcsolatban Dan Burlac főszervező.

Az 1594 óta ismert Borszéket a Besztercei-, Kelemeni-, Görgényi- és Csalhói-hegység veszi körül. A város 900 méteres magasságban található, és a látogatók élvezhetik a kerékpározást, a síelést vagy a túraútvonalakat. Az üdülőhely híres ásványvizeiről, amelyek révén a múltban „ásványvizek királynője” címet is elnyerte. „Szebb és minden tekintetben érdekesebb vidéket alig lehet elképzelni Borszék környékénél: mintha a mindenható természet egy varázskertbe akarta volna foglalni az isteni jótékonyság e helyét, hogy azt ne csak hasznossá, hanem gyönyörködtetővé is tegye'' - írta Orbán Balázs, Székelyföld leírása című könyvében.

A szervezők az egészségügyi és távolsági szabályok betartása érdekében a Reménység sípálya teljes területét úgy alakítják ki, hogy a turisták és a családok asztalokhoz ülhessenek. A területen kis szigetek lesznek kialakítva annak érdekében, hogy mindenki be tudja tartani a törvényben előírt távolságokat. Az esemény helyszínére a belépés egy erre a célra kialakított kapun keresztül történik, ahol testhőmérséklet mérésre is kell számítani. Ugyanakkor a fesztivál ideje alatt kötelező a védőmaszk viselése, valamint a kézfertőtlenítő használata. A szervezők a jelenlegi szabályok szerint 500 főre korlátozzák a nyilvánosság jelenlétét az esemény helyszínén.

Az esemény teljes programja megtalálható a Ceaun Borsec Fesztivál Facebook-oldalán és a Borszéki Turisztikai Információs Irodában. A fesztivál szervezője a Secvențe Egyesület, társszervező Borszék Város Önkormányzata. Az eseményt támogatja: Hargita Megye Tanácsa, Borszékért Alapítvány, Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet, Borszéki Hegyimentő Szolgálat, Dancurás Gyergyószentmiklósi Hegyimentő Egyesület.

Kapcsolódók

Kimaradt?