Három napon át három kultúra zenéivel ismerkedhetünk Szatmárnémetiben

Világzenei fesztivált szervez Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala és a G. M. Zamfirescu Kulturális Központ május 13–15. között, azaz a hétvégén.

A World Music Festival három napján három irányzattal, kultúrával ismerkedhetnek meg a szatmáriak, amelyeket minden nap másfajta, különleges gasztroélmények kísérnek majd a Tűzoltótorony parkjában. A tematizálás ez esetben is kapcsolódik a fesztivál zenei világához. Pénteken közel-keleti, szombaton kóser, vasárnap pedig a mediterrán ízvilág különlegességeivel ismerkedhetnek a látogatók.

A közel-keleti napon, május 13.-án a török–magyar Nasip Kismet zenekar lép majd színpadra, amely zenéjében hűen ötvözi a modern hangzásvilág elemeit az eredeti török régizenével. A pszichedelikus török folkot etnodzsesszes ízekkel vegyítő zenekar a saját számaik mellett főként energikus török népdalokkal kápráztatja el közönségét. A később fellépő Light in Babylon zenei stílusa túlmutat a nyelv és a kultúra határain. Ennek megfelelően zenéjüket identitás, nemzetiség és vallás számos metszéspontjában tartják nyilván nemzetközi szinten. A tagjai különböző helyekről származnak és eltérő nyelveket is beszélnek, azonban van egy nyelv, amelyet mindannyian kitűnően beszélnek, ez a zene.

A klezmer napon, május 14-én elsőként az 1990-ben alapított Budapest Klezmer Band szórakoztatja közönségét lendületes és humorral átszőtt színpadi fellépéseivel. Előadásukban virtuóz módon ötvözik a Kárpát-medence különféle zenei irányzatait. A sajátos zenei kompozíciókban a hagyományos jiddis motívumok kiegészülnek cigányzenei és népzenei elemekkel, amit egy csepp modernitással fűszereznek. A nap másik fellépője a L'Chaim zenekar lesz. A fellépő 7 zenész 4 különböző országból származik: Hollandiából, Olaszországból, Törökországból és Szíriából, zenében pedig a klezmer, a balkán, a cigány, a dzsessz és a közel-keleti hangzásvilág ritmusos egyveleget alkot.

A mediterrán nap koronázza majd meg a fesztivált május 15-én. Ekkor a Canarro zenéje tradicionális gipsy dzsesszre, másnéven a manouche swing köré épül. A 20-as 30-as évek swing- és dzsesszzenéjét, dinamikus, improvizatív és felemelő dallamokon keresztül tárják a közönség elé.

Az első alkalommal magtartott fesztivál minden kétséget kizáróan legnagyobb sztárja a Barcelona Gipsy Balkan Orchestra lesz, az ő fellépésük zárja majd a fesztivált. A formáció 8 kiváló zenésze Európa 6 országából – Spanyolországból, Olaszországból, Görögországból, Szerbiából, Franciaországból és Ukrajnából – származik. Balkáni hangzásvilágú zenéjükkel több mint 35 országban megfordultak már, többek között az Egyesült Államokban és Kanadában is.

A fesztiválra belépőket a bilete.ro-n, illetve Szatmárnémetiben a Red Hat Yard és a Moose Social Pubban lehet megvásárolni. A napi belépők ára 20 lej, a fesztivál teljes időtartamára szóló bérletek 50 lejért válthatók meg.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?