Szent Kinga gyűrűje – Zenés misztériumjátékot mutatnak be Csíkszeredában

A marosvásárhelyi Spectrum Színház Árpád-házi Szent Kinga születésének 800 éves évfordulóján Szent Kinga gyűrűje című zenés misztériumjátékkal tiszteleg IV. Béla lánya, a lengyelek királynéja, a csodatevő klarissza előtt. A különleges produkciót a csíkszeredai közönséghez is elviszik, hiszen május 18-án 17 órától a Szakszervezetek Művelődési Házában lesz megtekinthető.

Szent Kinga gyűrűje címmel zenés misztériumjátékot mutat be Csíkszeredában a Spectrum Színház. IV. Béla lánya, a lengyelek királynéja, a csodatevő klarissza előtt tisztelegve Török Viola állította össze a magyar és lengyel történelmi, egyházi, népi, klasszikus és kortárs zenékből, énekekből álló produkciót.

Forrás: Spectrum Színház Facebook-oldala

1999-ben újabb ragyogó csillag jelent meg a magyar szentek egén, a magyar királylány, majd lengyel királyné és végül klarissza nővér, Árpád-házi Szent Kinga személyében, akit a lengyelek a „Nép Anyjaként” tisztelnek. A marosvásárhelyi Spectrum Színház Árpád-házi Szent Kinga születésének 800-éves évfordulóján Szent Kinga gyűrűje című zenés misztériumjátékukkal tisztelegnek IV. Béla lánya, a lengyelek királynéja, a csodatevő klarissza előtt – olvasható a teátrum közleményében.

A középkori hitélet leghívebb őrzőinek, a moldvai csángóknak ajánlott előadásban elhangzanak a magyar és lengyel térség jellegzetes dallamai: a Boldogasszony Anyánk és ennek lengyel megfelelője, a Bogurodzica, azaz az Istenszülő Mária, az Ómagyar Mária-siralom, a Szent Kinga alapította kolostorban talált első lengyel többszólamú zenei emlék, az Omnia Beneficia, moldvai csángó istenes népénekek és imádságok, erdélyi és moldvai keservesek, hajnalnóták, középkori hangszeres tánc– és harci zenék, a ma is élő, századokat átívelő magyar és lengyel népdalok. Elhangzik a Kinga szentté avatásakor énekelt Jaka piekna jestes Kingo-Milyen szép vagy Kinga is. A misztériumjátékot Orbán György Szent Kinga tiszteletére írt himnusza zárja.

A Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek– és Ifjúsági Kar és a Kicsinyek Kórusa Nagy Éva Vera, Czakó Gabriella és Lokodi Emőke vezetésével mutatja be a produkciót. Közreműködik Navratil Andrea, Dálya Csongor, Andrási Brigitta és Gálfalvi Kende Csaba, valamint Farkas Sándor Csaba és Farkas Dénes táncosok. Hallható lesz a Lux Aurumque kamarakórus, a Csíki Kvartett, Ványolós András és Szabó András, valamint a Harai népzene-együttes.

Az előadás május 18-án, Pünkösd szombatján 17 órától lesz látható a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házában. A belépés díjtalan.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?