Felszabadult hangulat és ünnepélyes pillanatok – elkezdődött a Csíkszeredai Könyvvásár

Egyaránt hozott vidám, elgondolkoztató és megható pillanatokat is a Csíkszeredai Könyvvásár csütörtöki nyitónapja, amelyen az első órák a gyerekeknek, a gyerekekről szóltak. Hajdu Áron, a Bookart Kiadó vezetője Pro Urbe díjat vehetett át.

Farkasházi Réka és a Tintanyúl jóvoltából fantasztikus hangulatú gyerekkoncert alapozta meg a kilencedik alkalommal megszervezett Csíkszeredai Könyvvásár első napjának hangulatát. A több száz apróság önfeledten ugrált, táncolt, tapsolt és énekelt, majd ugyanezzel a lelkesedéssel hallgatták meg a nyitó-beszélgetést Rumini, a kalandvágyó kisegér megalkotójával, Berg Judittal. A közönségtalálkozó után hosszú sorban álltak a gyerekek az írónő asztalkájánál aláírásért a magukkal hozott kötetekkel a kezükben.

Fotók forrása: Csíkszereda Polgármesteri HIvatala

A megnyitón tartották meg a Nagy monyókönyv, Alfonsín Gergely Edó legfrissebb gyermekkönyvének bemutatóját, majd a délután több helyszínen szólította meg a könyv szerelmeseit. A Szöcskedomb elnevezésű gyermeksarokban az apróságok szüleikkel együtt találhattak maguknak elfoglaltságot, a Fodor Sándorról elnevezett teremben könyvbemutatók és beszélgetések követték egymást, ahogy a nagyszínpadon is, ahol a kora esti, „nagyoknak” szóló megnyitót is tartották.

A megnyitón ünnepi beszédet mondott Markó Béla költő, író, szerkesztő, politikus. Az eseményt pedig a Bookart Kiadó programja követte, ahol a kiadó húszéves fennállását ünnepelve beszélgetett Hajdú Áron kiadóvezető és Márton Evelin író az új megjelenésekről, Dálnoky Csilla színművész közreműködésével.

Pro Urbe díjban részesült Hajdú Áron

A 9. Csíkszeredai Könyvvásár csütörtök esti megnyitójának keretében Csíkszereda polgármestere, Korodi Attila Pro Urbe díjat adományozott Hajdú Áronnak, a Bookart Kiadó vezetőjének.

Hajdú Áron az 1991-ben, Domokos Géza támogatásával indított Alutus Nyomdát, valamint a 2004-ben általa alapított Bookart Kiadót vezeti. Ahogy a díjazottat laudáló Markó Béla költő, író a méltatásában fogalmazott: Hajdú Áron olyan kulturális tevékenységeket kiteljesedését segítette, amelyek nemcsak Csíkszeredában, hanem Erdély szerte hiánypótlóak, rendkívül hasznosak.

Hajdú Áron a magas szakmai igényességgel, értő gondossággal, több mint húsz éven át végzett könyvkiadói tevékenysége, valamint a Csíkszeredai Könyvvásár elkötelezett támogatása és Csíkszereda kulturális életének alakításában vállalt sokrétű munkájának elismeréseként vette át az elismerést Korodi Attila polgármestertől.

A díjazott a családjának, munkatársainak megköszönte a támogatást és az önzetlen munkát, amelynek az elismerést köszönheti.

A csütörtöki napot Slam Poetry Showcase zárta Burján Kinga, Horváth Benji és Mészáros Péter közreműködésével.

A 9. Csíkszeredai Könyvvásár programja elérhető az esemény közösségi oldalán és honlapján.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?