banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Korodi Attila: az európai alapok a közberuházások gerincét jelentik Csíkszeredában

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere úgy véli, hogy az európai alapok jelentik a községi közberuházások gerincét, az EU-s pénzből finanszírozott projektek értéke meghaladja a 100 millió eurót. A városvezető kedden a Prima Newsnak elmondta, hogy neki és csapatának egy 10 éves programmal sikerült megmozdítaniuk a várost és a közösséget.

„Csíkszereda változik, gazdag programmal kezdtünk bele. Többen hazajöttünk, mert úgy éreztük, hogy ha nem állítjuk vissza a várost, és nem hajtunk végre fejlesztéseket több területen, akkor veszíteni fogunk. Azt hiszem, sikerült megmozgatni a várost, a közösséget. Ez kihívás, de tudjuk, hogy mi fog történni a következő 8-9 évben, mert egy 10 éves programot állítottunk össze, és akkor átadjuk az utánunk jövő új generációnak” – mondta Korodi Attila.

A fontos az, hogy tudjuk, mit kell tennünk, emelte ki a csíkszeredai városvezető. „10 évre állítottuk össze a programunkat, és sikerült a gazdasági és közösségi, kulturális és oktatási fejlesztések terén új perspektívákat teremtenünk, és ez visz minket előre” – mondta.

Korodi Attila szerint hasznosan igyekeztek felhasználni az európai pénzalapokat | Fotó forrása: csíkszeredai önkormányzat

Elmondása szerint a csíkszeredai városháza több mint 100 millió eurót hívott le az Országos Helyreállítasi Alap (PNRR) és a Regionális Operatív Program (POR) pályázatain keresztül, ezek az európai alapok „a közberuházások gerincét képezik”.

„Szerdán írok alá egy 21 millió eurós PNRR finanszírozási szerződést az oktatási miniszterrel a szakiskolai campus fejlesztésére. Konzorciumban vagyunk a regionális vállalatokkal, vállalkozói szövetségekkel és helyi önkormányzatokkal, amelynek révén 1700 szakiskolai diáknak lesz valódi újrakezdés, a helyi és regionális gazdaság támogatása érdekében” – ismertette a polgármester.

A szakiskola, a szakközépiskola vonzó azoknak a gyerekeknek, akik nem elméleti középiskolába járnak, de az iskolai tananyagot össze kell kapcsolnunk a térségben működő vállalatokkal, magyarázta az elöljáró. Szerinte Csíkszeredában még soha nem fektettek be 2 millió eurót berendezésekbe, iskolai műhelyekbe, és azok a gyerekek, akik megtanulnak automatizált gépeken dolgozni, amikor belépnek egy gyárba, tudni fogják, hogyan kell használni a felszereléseket. Felkészítjük őket a munkaerőpiacra a Hargita, Maros, Kovászna térségében” – mondta Korodi Attila.

Ami a többi oktatási beruházást illeti, Csíkszereda polgármestere elmondta, hogy a település mind a 486 tanterme és laboratóriuma új bútorokat, digitalizáló berendezéseket kap a PNRR-n keresztül lehívott európai alapokból. „Kellemes meglepetés lesz. Külön csapatot hoztunk létre, amely ezzel a területtel foglalkozik, hogy az európai alapokból ne hagyjunk semmit felhasználatlanul” – zárta szavait Korodi Attila.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?