Metropoliszövezetet hoznának létre a Csík-térségi települések

Hétfőn Csíkszeredában aláírták azt a szándéknyilatkozatot, amely a hargitai megyeszékhely körül létesíteni kívánt metropoliszövezet első lépése lehet. A kezdeményezők szándéka szerint az övezet mintegy 25 csíki települést foglalna magába.

„Határozottan mondjuk, hogy Csíkszereda és a környékén lévő települések Hargita megye önkormányzatával együtt tudja megvalósítani azokat a stratégiai célokat, amelyek újrafércelik és új perspektívát adnak a közösségünknek” – szögezte le a szándéknyilatkozat aláírását megelőző sajtóeseményen Korodi Attila, képviselő, az RMDSZ csíkszeredai polgármesterjelöltje.

Hozzátette: „Csíkszereda nem csupán a megyeszékhely lakosaiért, hanem a csíki régió egészéért felelős, bizonyos értelemben pedig Hargita megyéért is”. A képviselő kiemelte, hogy Csíkszereda a környék lakosságának fontos találkozóhelye, akik napi szinten igénybe veszik a városban található egészségügyi és egyéb szolgáltatásokat.

A metropoliszövezetek alapítását a 2001/351-es számú törvény szabályozza. A szabályozás szerint metropoliszövezetnek egy város körül legfeljebb 30 kilométeres körzetben kialakított település társulást nevezik.

„Eldöntöttük és ma ezt politikai szándéknyilatkozatban ki is fogjuk fejezni, hogy létrehozzuk a Csíkszereda metropoliszövezetet, amely a törvényes kereteket felhasználva új eszköztárat akar behozni a csíki térségbe, ami a fejlesztésről, az együttműködésről szól. Fejlődjön a gazdaságunk, fejlődjenek a szolgáltatások, fejlődjön a közszállítás, minden olyan rendszer, amelyet már Romániában eddig azok, akik hamarabb felfedezték az együttműködés lehetőségét, használják” – fogalmazott Korodi Attila.

Új fejezet nyílhat meg az együttműködésben

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint a metropoliszövezet kialakításával új fejezet nyílhat meg a város-vidék együttműködésben. Az elnök a „partnerség időszakának” nevezte a csíki települések együttműködését, amely időszakban „egy felé húz a megye és egy felé húz a város” és a térség községei kiegészülve a parlamenti képviselettel.

„Láttuk azt, hogy a hasonló gondolkodásmód, a hasonló perspektíva megerősítőleg tud hatni” – szögezte le Borboly Csaba. „Csíkszereda határai gazdasági értelemben szélesebbek, mint a közigazgatási határ. Hisszük azt, hogy Tusnádfürdőtől Balánbányáig, a Kászonoktól, Gyimesbükkig van terv és van közös fellépés a gazdaságélénkítés tekintetében” – mutatott rá a megyeelnök.

Borboly Csaba szerint a metropoliszövezet létrehozásával együtt járó tömegközlekedés-fejlesztés nyomán csökkenhet a Csíkszeredán áthaladó forgalom. A politikus szerint ugyanakkor az európai uniós források lehívása kapcsán, a különféle gazdaságélénkítő programok és az idegenforgalom tekintetében is előnyös lehet az a térségi összefogás, amely a metropoliszövezet létrehozásával valósulhat meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?