Szélsőséges lap terjesztése miatt indul vizsgálat a Bukaresti Nemzeti Színházban

Belső vizsgálat indul a Bukaresti Nemzeti Színházban, miután vasárnap, a színház világnapján szélsőséges folyóiratot terjesztettek a Dan Puric előadására érkező közönség körében, jelentette be Facebook-oldalán Lucian Romașcanu kulturális miniszter. A Certitudinea című nacionalista, rasszista lapot állítólag a vezetőség tudta nélkül osztogatták.

Romașcanu szerint a színház vezetősége jelezte, hogy hétfőn belső vizsgálatot indít, és a rendőrségen is feljelentést tesz az intézményben történt engedély nélküli kiadvány-terjesztés miatt. „Nem tűrhetjük, hogy a Romániát képviselő kulturális intézmény (vagy a kulturális minisztérium bármilyen intézménye) magánjellegű kiadványok propagálásának helyszíne legyen, azok tartalmától függetlenül, de annál inkább, ha olyan tartalomról van szó, amely az ország érdekeivel ellentétes” – írta közösségi oldalára a kulturális miniszter.

Dan Puric színész, rendező, esszéíró előadása nem a Bukaresti Nemzeti Színház produkciója, az intézmény csak bérbe adta a stúdiótermét a szervezőknek. A színházi szakma és a színház közönségének egy része fenntartásokkal fogadta a színház világnapjára időzített eseményt, mivel Dan Puric Vlagyimir Putyin orosz elnök támogatója, és többször tett olyan kijelentéseket, miszerint Romániának Oroszországhoz kellene közelednie, és nem a Nyugathoz. Mikor a Cultura la dubă című lap korábban a megosztó előadóról kérdezte, Romașcanu azt mondta, hogy nem szeretne beleszólni a Bukaresti Nemzeti Színház művészeti döntéseibe, és nem gondolja, hogy a cenzúra célravezető lenne a művészet világában.

Miután a közösségi oldalakon több fénykép felbukkant a színház közönségéről, amint a Certitudinea című lapot olvasgatja, többen nyilvánosan kérdőre vonták a kulturális minisztert. Iulian Bulai, az USR képviselője vasárnap Mircea Rusu megbízott igazgató leváltását kérte tőle, Ada Galeș színésznő pedig azt kérdezte Facebook-posztjában, hogy hogyan lehetséges, hogy egy európai intézményben „európaellenes és legionárius” propagandát folytatnak? Mircea Rusu leváltását a színházi szakma több szereplője kérte Facebook-oldalán.

A Certitudinea című lap – amelynek munkatársai között szerepel maga Dan Puric is, továbbá Dorel Vişan és Florin Zamfirescu színészek, illetve Ioan Aurel Pop, a Román Akadémia elnöke – többek között Ion Antonescu katonai tevékenységéről, a román nyelv sémi fonológiától mentes mivoltáról cikkez és Corneliu Vadim Tudornak címzett verset közöl.

A Bukaresti Nemzeti Színházat Ion Caramitru igazgató halála után Ioan Onisei vezette, de 2022 februárjában hirtelen ő is elhunyt. Azóta Mircea Rusu, a korábbi művészeti igazgató a színház megbízott igazgatója. A társulat egyes tagjaival akkor került először konfliktusba, amikor nem engedte, hogy a színház részt vegyen egy Ukrajnát támogató akcióban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?