Szabadtéri mozizás Szatmárnémetiben

A szatmári megyeszékhelyre érkezik a TIFF Unlimited karaván, hat film lesz látható a város új központjában a „rendezvénygödörben”.

Augusztus 9-11. között Szatmárnémetiben vendégeskedik a TIFF Unlimited Karaván. Péntektől vasárnapig három kisjátékfilmet és három mozifilmet lehet megtekinteni a szabad ég alatt a Corneliu Coposu (Batthyány) sétányon.

A Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) és a G. M. Zamfirescu Kulturális Központ által szervezett és a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal által támogatott rendezvény során három ingyenes mozis estére várják a szatmáriakat.

Fotó: Czinzel László

Az első estén, azaz pénteken 21.30-tól a Mamaie Brândușa című rövidfilm, 21.55-től pedig a Nasty című dokumentumfilm várja az érdeklődőket.

Szombaton 21.30-tól a Füstös, de nem rossz című román-magyar kisjátékfilmet láthatja a közönség, 21.45-től pedig egy olasz alkotás, a Io Capitano című filmet vetítik.

Vasárnap a 21.30-tól az Ágnes Asszony lepedője című rövidfilm nyitja a mozis estét, rendezője a szatmári születésű Képíró Dorottya. 21.50-től az Elfogy a levegő című magyar filmdráma következik.

A filmvetítések három napjának nagyjátékfilmjei közül kettő is aktuális témákat boncolgat. Az Io Capitano című film két kamasz, Seydou és Moussa kalandos útját mutatja be, akik Dakarból indulva elhagyják Szenegált, hogy Európába jussanak. Egy modern kori „odüsszeia", amely a sivatag veszélyein, a líbiai fogolytáborok borzalmain és a Földközi-tenger veszélyein keresztül vezet.

Szintén aktuális témát dolgoz fel az Elfogy a levegő című alkotás is. Moldvai Katalin filmjében az egyik szülő váratlanul feljelenti Anát, az irodalomtanárt, mert két XIX. századi francia költő, Arthur Rimbaud és Paul Verlaine életéről szóló filmet ajánl a diákoknak. A szülő a két férfi közötti testi-lelki kapcsolat bemutatását kifogásolja. Az ügy láncreakciót indít el, amelynek következtében a kollégái és a gimnázium igazgatónője is fokozatosan ellene fordulnak.

A filmvetítéseken a részvétel ingyenes. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?