Most vagy soha! – Közönségtalálkozót is tartottak Szatmárnémetiben

A szatmáriak nem csupán a filmet láthatták díszvetítés keretében, hanem a filmet követően Rákay Philip kreatív producer és társ-forgatókönyvíró válaszolt a közönség kérdéseire.

Érkezik-e a Most vagy soha! a Netflixre? Sikerfilm-e az 1848-as forradalom és szabadságharc kitörését rendhagyó módon bemutató film? Mi a készítő csapat új projektje és egyáltalán: mit csinál a kreatív producer? Ezeket a kérdéseket is feltették május 17-én este a szatmárnémeti Cineplexx moziban tartott Most vagy soha! vetítést követően Rákay Philipnek.

A szerző felvételei

A filmet a mozi legnagyobb termében, teltház előtt vetítették. Magáról az alkotásról sok kritikát írtak már, egyszerű mozibajáróként viszont elmondhatjuk: az alkotást kalandfilmmé tevő fikciós szál mellett közelebb hozza a nézőhöz a szabadságharc kitörésének eseményeit és nagy jelentőséggel bíró személyiségeit. A látvány pedig lenyűgöző, amivel az XIX. század Pest-Budáját mutatják meg mindenkinek, a film közben pedig hol nevetés, hol síri csend és könnybe lábadt szemek kísérték a történéseket.

A vetítést követően Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere szólalt fel először, megjegyezve: jó lenne, ha a filmet nem csak a szatmári magyarok látnák, hanem a szatmári románok is, hogy megértsék, miért annyira fontos a március 15-i nemzeti ünnep.

Rákay Philipről kiderült, többször járt már Szatmárnémetiben, az elmúlt években elvégzett fejlesztések eredményeit pedig lenyűgözőnek tartja, elmondása szerint a város felújított régi főterére pedig számos európai város büszke lenne.

A filmmel kapcsolatos beszélgetés kapcsán először a kreatív producer feladatait tisztázta. A hollywoodi mozik esetében alapembernek számító produceri státusz Magyarországon viszonylag ismeretlen. A feladata, hogy végigvigye a filmet a kitalálástól a megvalósításig, a színészek kiválasztásától akár az utolsó kellékek meghatározásáig. A film elkészítéséhez egy több hektáros díszletvárost építettek fel, naponta 1000-1200 személy munkáját kellett megszervezni. Külön nehézség volt, hogy kosztümös filmről van szó, ez a költségeket is emelte. A forgatással kapcsolatban izgalmas tény: akár 10-12 óra munkát követően készülhet el két percnyi hasznos „filmidő”. Egy-egy egymást követő jelenet elkészülte között pedig volt, hogy hónapok teltek el. Hosszú kutatás előzte meg a forgatást, hogy a magyar főváros akkori képe hiteles legyen, sőt még a Pilvax kávéházban fogyasztott ételek és korhűek legyenek.

A kérdésre, hogy a Most, vagy soha! bekerülhet-e valamelyik streamingszolgáltató kínálatába, Rákay elmondta: van érdeklődés a Netflix részéről, ám az biztos, hogy idén a TV2 műsorán lesz látható a film, majd jövőre március 15-én is. Azt követően lehet szó streamingről.   

A filmnek egyébként a kreatív producer szerint jó a nézettsége, annak ellenére is, hogy „áldozatul esett a kampánynak, pedig semmiféle napi politikai üzenetet nem hordoz. A szabadság, a szabad nyelvhasználat igénye örök”. A londoni, Los Angeles-i és New York-i vetítést követően is sok elismerést kapott a Most vagy soha!, Erdélyben elképesztő szeretet fogadja, Magyarországon viszont még jobb lenne a nézettség, ha „a baloldali sajtó nem próbálná távol tartani a nézőket tőle”.

Nézői kérdésre Rákay Philip elmondta: a következő nagy projekt a Mohácsi vészről szóló film lenne, amelynek az első forgatókönyv-változata már elkészült, és a bemutatót is meg lehetne tartani a szomorú történelmi esemény 500. évfordulójának évében.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?