Az idei TIFF számokban: 125 000 embert mozgatott meg a filmfesztivál

A Transylvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) 23. évében 125 000 néző volt kíváncsi a vetítésekre, koncertekre, kiállításokra, és az alkotókkal való közönségtalálkozókra.

Az idei volt a TIFF eddigi leghosszabb kiadása: 11 napon át a filmeké volt a főszerep Kolozsváron. A szervezők szerdán hozták nyilvánosságra, hogy mindez mit is jelent számokban kifejezve: 125 000 résztvevővel zárult a fesztivál.

Forrás: TIFF/ Facebook

Filmvetítések, koncertek, kiállítások és közönségtalálkozók színesítették az idei programkínálatot. A filmkedvelők olyan sztárokkal találkozhattak, mint Jojo T. Gibbs amerikai színésznő (Dogman), Sibel Kekilli német színésznő (Trónok harca), Daniele Luchetti olasz rendező, valamint számos román alkotó. Meglepetésként megjelent Ilie Năstase teniszező, aki több mint 2500 nézővel együtt nézte meg a Nasty című dokumentumfilmet.

„Ez az első alkalom, hogy Romániában, Kolozsváron vagyok. Nagyon szép. Rengeteg jó filmet láttam, és a nézők is nagy meglepetést okoztak. Ennek a fesztiválnak kiváló közönsége van. Az emberek filmrajongók, és ezt a fesztivál hangulatán is érezni lehet” – mondta zárógálán Sibel Kekilli színésznő, a hivatalos versenyzsűri tagja.

Forrás: TIFF/ Facebook

Nagyra értékelt és a TIFF által elősegített pillanat volt a Románia-Belgium mérkőzés vetítése a fesztivál legnagyobb vásznán. A téren 8000 szurkoló gyűlt össze, de nem ez volt az egyetlen esemény, amely tömegeket mozgatott meg: a fesztivál legnagyobb helyszínein teltházas vetítésekkel futó filmek között volt a romániai Moromeții 3 (r. Stere Gulea), Trei kilometri până la capătul lumii (r. Emanuel Pârvu), amelyet egyenként több mint 3000 néző látott. A Nasty (r. Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu, Tudor D. Popescu) 2500 nézőt vonzott, akárcsak a Dogman (r. Luc Besson).4500 néző volt kíváncsi a Kinds of Kindness (r. Yorgos Lanthimos), a May December (r. Tod Haynes), a The Beast (r. Bertrand Bonello), a Summer Brother (r. Joren Molter, közönségdíjas), vagy a Girls Will Be Girls (r. Shuchi Talati) vetítéseire is, ez utóbbi pedig el is nyerte a Transylvania-trófeát.

A Garden Party rendezvény, amelynek a nemrégiben felújított válaszúti Bánffy-kastély adott otthont, az idei év egyik első teltházas rendezvénye volt. Szintén a teltházas listán szerepel a bonchidai Bánffy-kastélyban megrendezett Metropolis mozikoncert.

Forrás: TIFF/ Facebook

Több mint 1000 romániai és nemzetközi vendég – filmesek, forgatókönyvírók, producerek és színészek – vett részt a vetítéseken. A szervezők bejelentették a 24. TIFF időpontját is, amelyet 2025. június 13-22. között rendeznek meg Kolozsváron. Addig is a TIFF filmjei az ország más fesztiváljain is láthatók lesznek, így június végén Bukarestben és Kisjenőben, augusztusban Konstancán és szeptemberben Nagyváradon is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?