Egyedi kínálattal érkezik a 23. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál


A többi filmfesztiváltól eltérő, egyedi kínálat és japán szekció is várja a közönséget a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF) június 14-24. között – hozta nyilvánosságra az MTI.

Tudor Giurgiu fesztiváligazgató és Mihai Chirilov művészeti igazgató csütörtökön a TIFF-házban számolt be az ortodox pünkösd miatt idén tíznaposra bővült fesztivál programjáról, melyen 196 alkotást vetítenek. Mihai Chirilov szerint a hivatalos versenyprogramban nem szokványos, nonkonformista szereplőket felvonultató filmek szerepelnek, amelyek a szereplők társadalmi nyomásra adott válaszairól, kapcsolódási, kiteljesedési vagy függetlenedési szükségleteiről szólnak. Sok a korunk problémáinak erkölcsi vetületeit boncolgató film, amelyek a háború mellett a mesterséges intelligencia és az eutanázia kérdéseit firtatják – mondta.

Forrás: TIFF/ Facebook

A versenyprogrammá avanzsált What's Up, Doc? dokumentumfilmes szekcióról elmondta: a többi filmfesztiváltól eltérő alkotásokat igyekeztek beválogatni, így az egyfajta „menedékként szolgál” a túl sok politikai témájú dokumentumfilm után. Felidézte, hogy a TIFF mindig is az alternatív, hibrid dokumentumfilmeket részesítette előnyben.

A Transilvania trófeáért zajló versenyprogramban tizenkét nagyjátékfilm, a nem hagyományos dokumentumfilmek versenyében tíz alkotás szerepel. Idén is van magyar versenyfilm a kolozsvári filmszemlén, Révész Bálint és Mikulán Dávid Kix című dokumentumfilmje a felnőtté válásról szól, és tizenkét évig forgatták az alkotók.

Forrás: TIFF/ Facebook

Külön szekciót szentelnek idén a japán filmművészetnek: nyolc filmet láthat a közönség a legújabb alkotásoktól a nagy klasszikusokig. A japán filmekhez kapcsolódva manga–, origami– és ikebanaműhelyt is tartanak, és a japán teaszertatással is megismerkedhetnek az érdeklődők. Tudor Giurgiu közölte: a programban az idei nagy sporteseményekre való tekintettel sporttal foglalkozó szekció is helyet kapott.

A román filmek kategóriájában díjazott és Kolozsváron debütáló alkotások is láthatók, itt mutatják be a Marin Preda román író regényéből készült Morometii-trilógia harmadik részét. Emanuel Parvu Cannes-ban versenyző Három kilométer a világ végéig című alkotása is látható lesz, de Radu Jude rendező Ne várj túl sokat a világvégétől című filmjét, Románia idei Oscar-nevezését és az Ilie Nastase román teniszezőről szóló Nasty című dokumentumfilmet is levetítik.

Kolozsvárról szóló film is lesz az idei TIFF-en: Dan Curean egy kolozsvári padláson talált filmtekercsek története alapján idézi meg a múlt század elejének Kolozsvárját, értékeit és állítja szembe a mai modern várossal. A rövidfilmes szekcióban húsz alkotás lesz látható, köztük kolozsváriak is.

A Magyar Filmnapok keretében tíz alkotást vetítenek, többek között Moldovai Katalin Elfogy a levegő című, egy tordai tanárnő történetét feldolgozó filmjét, amiért a rendezőnőt Magyar Mozgókép Díjra is jelölték a legjobb elsőfilmesek kategóriájában. Látható lesz emellett Hajdu Szabolcs Kálmán-nap és Breier Ádám Lefkovicsék gyászolnak című alkotása is.

Az idei fesztivál mottója - In a reelationship - a filmekkel való kapcsolatra és a TIFF közösségi médiában zajló kampányára is utal. A korábban filmek előtt levetített videóklipek helyett a fesztivál az egyes filmekhez kapcsolódó reelvideókat közöl, melyekhez a nézők is kapcsolódhatnak.

A TIFF nyitógáláját idén is a Főtéren tartják, a Dogman című francia film vetítésére 3000 nézőt várnak. A filmfesztivál programja itt böngészhető.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?