Ne várj túl sokat a világvégétől – Radu Jude filmjét nevezte Románia a 2024-es Oscar-gálára

A Radu Jude által írt és rendezett Ne várj túl sokat a világvégétől (Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii) című filmet jelölte Románia a 2024-es Oscar-díjra a „Legjobb nemzetközi játékfilm” katégóriában. A film bemutatója múlt hónapban volt a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol elnyerte az Ezüst Leopárdot a zsűri különdíjaként, dicséretet kapott az ökumenikus zsűritől, és elvitte az ifjúsági zsűri első díját is. A filmben Miske László színész is főszerepet kapott.

Az Országos Filmművészeti Központ bizottsága, Alexander Nanău rendező, Iulia Rugină rendező, Irina Margareta Nistor filmkritikus, Tudor Reu producer és Adina Sădeanu rendező a Radu Jude által írt és rendezett Ne várj túl sokat a világvégétől (Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii) című filmet jelölte a 2024-es Oscar-hajsza nemzetközi filmes mezőnyébe. A filmet augusztusban mutatták be a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol a zsűri különdíjaként elnyerte az Ezüst Leopárdot, dícséretet kapott az ökumenikus zsűritől és az ifjúsági zsűri első díját is kiérdemelte.

A film egy túlhajszolt produkciós asszisztensről szól.

„Erkölcsi szempontból semmitől sem undorodnék jobban, mint az Oscar-díj átvételétől” – mondta a nagyszerű filmrendező, Luis Buñuel valamivel azelőtt, hogy megkapta volna az Oscart. Mi, kisfilmesek nem remélhetjük, hogy megéljük Buñuel ellentmondásait, így örülünk, hogy filmünk képviselheti Romániát a Legjobb nemzetközi film kategóriában. Köszönjük a bizottságnak, amely így döntött, és gratulálunk mindazoknak, akik részt vettek a film elkészítésében” – nyilatkozta Radu Jude, a film írója és rendezője.

A 163 perces film egy túlhajszolt produkciós asszisztensről szól, akinek be kell járnia Bukarestet, hogy casting videókat vegyen fel egy munkahelyi biztonsági videóhoz, de az egyik interjúalany kijelentései miatt botrányba keveredik. Az alkotás merészen kapcsol egymáshoz fontos témákat – mások kihasználása, fáradtság, halál –, különféle humortípusokat és esztétikai stratégiákat, illetve ötvöz műfajokat – road-movie-t vígjátékkal, a drámával és dokumentumfilmmel.

A főszerepekben Ilinca Manolache, Ovidiu Pîrsan, Dorina Lazăr és Miske László lesz látható, mellettük a híres német színésznő, Nina Hoss is feltűnik.

A film október 27-én kerül a romániai mozikba, de addig folytatja nemzetközi útját, mind a versenyprogramokban, mind pedig kiemelt vendégként a világ legjelentősebb filmfesztiváljain, például: New York-ban, Torontoban és Londonban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?