Több múzeum éjfélig is látogatható lesz Kolozsváron, a legnagyobbak azonban nem kívánnak részt venni az idei Múzeumok Éjszakáján

Május 18-án, szombaton kerül sor az idei Múzeumok Éjszakájára. Kolozsváron több kiállítás is egészen éjfélig látogatható lesz, ám egyes intézmények nem kívánnak részt venni a programban.

Több tucat helyszín és intézmény csatlakozik az idei Múzeumok Éjszakájához Kolozsváron is. Számos izgalmas kiállítással és különböző programmal várják az érdeklődőket az ez alkalomból meghosszabbított nyitvatartással működő intézményekben. A kincses városban 30 múzeum, kulturális központ és galéria nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt, akik így egészen éjfélig látogathatják a tárlatokat.  A képző– és fotóművészeti, történelmi és tudományos kiállításokat számos zenei, színházi és egyéb rendezvény kíséri.

Patikamúzeum/ Fotó: Kiss Gábor

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem múzeumai is egészen éjfélig nyitva tartanak. Kilenc egyedülálló helyszínen ígérnek felejthetetlen programokat az érdeklődőknek. „Lesznek kiállításaink, amelyek lenyűgözik, workshopjaink, amelyek inspirálják, és meglepetéseink, amelyek elvarázsolják az érdeklődőket” – fogalmaztak a BBTE képviselői.

Május 18-án késő estig nyitva tart az Alexandru Duma Múzeum, a David Prodan Emlékmúzeum, a Holokauszt Múzeum, az Ásványtani Múzeum, a Paleontológiai és sztratigráfiai múzeum, az Állattani Múzeum, a Vivárium, a Paul Sima Galéria és a "Liviu Vlad" terem is.

Fotó: Állattani Múzeum/ Facebook

A Kolozsvári Műszaki Egyetem az ExpoTech@UTCN kiállítással együtt vesz részt a Múzeumok Éjszakáján, ahol egy utazásra invitálják a közönséget az innováció és a technológia világába. A modern világ legkülönbözőbb területeiről származó berendezések és logisztika lesz látható, mint például robotok, drónok, napelemes autók, járművezetés-szimulátor, hőkamera, intelligens ház, agyvezérlő alkalmazások, lézergravírozás, és számos egyéb izgalmas eszköz.

A Múzeumok Éjszakája alkalmából Kolozsváron többek között a Tűzoltótorony, a Kaszinó, a Kolozsvári Ifjúsági Központ, a Mareșal Constantin Prezan Katonai Múzeum, a Zsidó Kulturális Központ, valamint a Kolozsvári Deportált Zsidók Emléktemploma.

Nem mindenki kíván részt venni a programban

A Művészeti Múzeum, az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum, a Patikamúzeum és a Néprajzi Múzeum nem vesz részt a Múzeumok Éjszakáján, de aznap 10 és 17 óra között, hagyományos látogatási idővel várják az érdeklődőket. A Múzeumok Éjszakáján való részvétel megtagadása az alkalmazottak sztrájkjának része a kormány által a múzeumi és könyvtári alkalmazottak anyagi kérdéseinek rendezésére ígért intézkedések elhalasztása miatt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?