Egyiptomi múmia, görög vázák és különleges sakkfigurák – ezt kínálta Kolozsvár a Múzeumok éjszakáján

Kígyózó sorok, programfüzetet tanulmányozó csapatok és gyerekzsivaj. Ez jellemezte Kolozsvár utcáit szombat este, a Múzeumok éjszakáján. A kincses városban idén 27 helyszínen szervezték meg az eseményt, amely során a város múzeumai, kulturális központjai és egyetemi galériái éjfélig tartottak nyitva és számos programmal, kiállítással várták a látogatókat.

 Fotó forrása: A szerző felvétele

Többek között az ókori Egyiptom egyik múmiájával is találkozhattak a kíváncsiskodók szombat éjszaka az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeumban. A kétszintes épület hatalmas népszerűségnek örvendett a Múzeumok éjszakáján, termei zsúfolásig megteltek az egyiptomi történelem, hitvilág és a temetkezési szokások iránt érdeklődőkkel. Az Istenek és halandók az ókori Egyiptomban című kiállítás egyik legértékesebb darabja egy festett fa szarkofágban eltemetett múmia volt, amely az egyiptomi Gamhud nevű település mellől származik. A kiállított tárgyak között szerepeltek mumifikált állatok, temetkezési tárgyak és különböző használati eszközök is.

Fotó forrása: A szerző felvétele

Szintén az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeumban utazhattunk vissza az ókori Görögországba, és megcsodálhattuk a múzeum 40 darab görög vázából álló gyűjteményét. Ez számát tekintve kevésnek számít ugyan, de a vázák díszítési stílusa, formája és készítési helyszínei miatt mégis figyelemre méltó.

Fotó forrása: A szerző felvétele

Ugyancsak az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeumban követhettük nyomon Kolozsvár történelmét, az újkőkortól egészen napjainkig. A kiállítást a múzeum gyűjteményéből származó fotókkal és tárgyakkal illusztrálták.

Fotó forrása: A szerző felvétele

Élettel telt meg Kolozsvár szívében a Szépművészeti Múzeum is, ahol számos festőművész alkotását tekinthették meg ingyenesen az érdeklődők. A múzeum állandó kiállítása a képzőművészet fejlődését szemlélteti Romániában, a 18. századtól kezdve egészen a 20. század közepéig. A tárlat elemi részét Virgil Cioflec műkritikus gyűjteménye képezte, és olyan művészek alkotásait tartalmazta, mint Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Theodor Pallady vagy Nicolae Tonitza. Megtekinthető volt még a Magyarországon tevékenykedő Székely Annamária Tükrözött valóság elnevezésű kiállítása is, melynek megnyitója május 12-én volt. A kolozsvári születésű művésznő szürrealista alkotásai egészen május 21-éig lesznek kiállítva a Szépművészeti Múzeumban.

Fotó forrása: A szerző felvétele

Rendkívüli időpontban zárt a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Állattani Múzeuma is, amely az ország egyik legrégebbi és leggazdagabb gyűjteményének ad otthont. Az állandó kiállítás mellett – amelyet az ország és a világ különböző pontjairól származó állatfajok alkotnak – idén megtekinthető volt időszakos kiállítása, amely az egykori Ferenc József Tudományegyetem múltját bemutató tárgyakat és képeket tartalmazott a 19. és 20. századból. Az Állattani Múzeum termei zsúfolásig megteltek, leginkább gyermekes családok és fiatalok tanulmányozták, csodálva az üvegek mögé zárt kitömött állatokat, halakat, békákat.

Fotó forrása: A szerző felvétele

Nagy érdeklődés övezte a kolozsvári Egyetemi Könyvtárat is, melynek előcsarnokában állítottak ki a világ több pontjáról származó sakk-készleteket. A különleges tárlat érdekesebbnél érdekesebb sakkfigurákat tartalmazott; többek között Prágából érkezett kristálybábukat, Dániából származó, fából faragott különleges sakkfigurákat vagy éppen a Toy Story szereplői ihlette figurákat sorakoztattak fel egy-egy sakktáblán.

Fotó forrása: A szerző felvétele

A Múzeumok éjszakáját a 19. alkalommal rendezték meg. Kolozsváron 27 helyszín csatlakozott a kezdeményezéshez és tartott nyitva éjfélig. A francia kulturális és kommunikációs minisztérium kezdeményezését az Európa Tanács, az UNESCO, a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa karolta fel.

Az említett helyszínek mellett a Szabók bástyájában, a Tűzoltótoronyban, a sétatéri Kaszinó épületében, az Erdélyi Néprajzi Múzeumban, valamint az város egyetemein, galériákban szerveztek programokat, kiállításokat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?