Dévényi Sándor építész különleges műveiből nyílt kiállítás Kolozsváron

Dévényi Sándor Kossuth-díjas és Ybl Miklós-díjas építész műveiből nyílt kiállítás szerdán a kolozsvári Szépművészeti Múzeumban. Az eseményt az alkotó jelenlétében Zakariás Attila építész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja nyitotta meg, felszólalt Demeter Stefánia Katalin konzul, Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke, valamint Lucian Nastasă-Kovács múzeumigazgató.

A pécsi származású Dévényi Sándor Kossuth-díjas építész a nemzet művésze és az MMA rendes tagja, a pécsi organikusok körének meghatározó alakja és a Kós Károly Egyesület alapító tagja. Műveit formai játékosság, expresszív, olykor ironikus koncepciók jellemzik. Az organikus építészet meghatározó személyisége, így építészete térben, időben és történelmileg is alkalmazkodik a környezetéhez. Ennek az organikus, holisztikus megközelítésnek köszönhetően munkáit az örökkévalóság határozza meg, olvasható az MMA weboldalán.

Zakariás Attila, Demeter Stefánia Katalin, Dévényi Sándor, Lucian Nastasă-Kovács | A szerző felvétele

Demeter Stefánia Katalin elmondta, a Dévényi Sándor életműkiállítást öt éve hozták létre hetvenedik születésnapja alkalmából, az építész szakma ezzel szerette volna kifejezni elismerését a Kossuth-díjas építész előtt. Dévényi kisgyermek kora óta építésznek készült, majd 1973-ban szerzett építészmérnöki diplomát a Budapesti Műszaki Egyetemen, majd visszatért szülővárosába, Pécsre, ami az építészeti gondolkodásának ihletője, tárgya és alanya. „Dévényi a hely, a haza, a város, a nemzeti történelem legteljesebb üzenetét követeli meg az építésztől, közben fenntartja magának a jogot a legteljesebb szabadságra épületeinek formálásában. Eklektikus és kifinomult érzékenysége mágikus és játékos jellegű, és tökéletesen szinkronban van a nyugat-európai építészeti fejleményekkel, invenciói gondolkodásmódja eredeti, pécsi, magyar és közép-európai” – fogalmazott a konzul.

Lucian Nastasă-Kovács, a Szépművészeti Múzeum igazgatója szerint Dévényi stílusa tökéletesen illene Kolozsvár régi épületekkel szegélyezett utcáira is, ugyanis az építész bebizonyította, hogy a kolozsvári polgárházakhoz hasonló pécsi házakat is olyan módon sikerült átalakítania, hogy azok nem kirívóak, hanem tökéletesen a környezetükbe illőek maradtak. Dévényi Sándor építészetéről Zakariás Attila beszélt, aki felidézte, hogyan találkozott, ismerkedett meg és lettek barátok magyarországi látogatásuk alkalmával a Kossuth-díjas építésszel. „Dévényi Sándor épületei különlegesek, tobzódnak a virtuóz, expresszív, individuális, addig soha nem látott formáktól, részletektől. Az az érzése az embernek, hogy a ceruza elszabadult a papíron, mint a csintalan csikó, de közelebbről megnézve rájövünk, hogy ezek a részletek racionálisak és mérnöki precizitással állnak össze” – jellemezte Dévényi Sándor építészetét Zakariás Attila.

A megnyitón jelen volt Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke, aki örömét fejezte ki azért, hogy sokan összegyűltek az építészeti kiállítás apropóján. Elismerését fejezte ki a jelen levő Dévényi Sándornak, majd hozzátette, hogy a munkájában a szeretetet látja és lenyűgözőnek találja, hogy milyen szép megoldásokat tudott hozni a felújításokban, ahol integrálta az újat és modernizált, de mégis meg tudta tartani az összképet.

A Bánffy-palotában berendezett tárlat március 26-ig látogatható.
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?