Múzeumok éjszakája: 21 helyszínen szerveznek ingyenes programot Kolozsváron

21 helyszínen szerveznek késő estébe nyúló ingyenes programot szombaton, május 14-én különböző intézmények Kolozsváron. A múzeumok éjszakájét két év után ismét a hagyományos májusi időpontban szervezik meg Európa-szerte, fizikai formában.

A francia kulturális és kommunikációs minisztérium kezdeményezését az Európa Tanács, az UNESCO, a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa karolta fel, és 2022. május 14-én 18. alkalommal szervezik meg.

A Francia Kulturális Intézet La Cave kiállítóterében az az illusztrációs kiállítás lesz látható, amelyet egy évvel ezelőtt majdnem kiállítottak a Kolozsvár központjában lévő pannókon, ám végül a városvezetés váratlanul lefújta. Lucia Mărneanu illusztrátor a százezreket földönfutóvá tevő Caritas piramisjáték történetének járt utána, kutatását eredetileg a Reactor színházi társulat Miracolul de la Cluj című dokumentumszínházi előadásához használta fel, majd a járványidőszak alatt installációvá alakította. A kiállítás este hét és éjfél között látogatható.

A Kolozsvári Művészeti Múzeum szombaton szintén rendkívüli program szerint tart nyitva, este hét és tizenegy óra között. Az aktuális kiállítások között szerepel Vargha Mihály szobrászművész, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum igazgatójának szerdán megnyílt tárlata is.

Este hat és éjfél között tart nyitva az Erdélyi Néprajzi Múzeum, ahol az alapkiállítás mellett a virtuális valóság segítségével fedezhetők fel a Sebes-völgyi ikonok és a Szilágy megyei Csizér 18. századi fatemploma, amelynek mása a falumúzeumban is látható.

Az Erdélyi Történeti Múzeum szombaton 10 és 17 óra, majd 19 és 23:30 között várja a látogatókat a Kolozsvár történetét, a dákok hagyatékát, valamint a Románia területén fennmaradt római határvédelmi rendszert bemutató kiállításaira. Szombat este hattól Antonio Vivaldi Évszakok című művét az Arcadia vonósnégyes adja elő a múzeumban, Vlad Răceu hegedűn és Eric Türk csemballón működik közre. A múzeum emellett felhívja a figyelmet két ismeretterjesztő pannó-kiállítására is: a Deák Ferenc utcai (Bulevardul Eroilor) pannókon a tavasz megjelenítése követhető végig a különböző korokban, a Iulius Mallban pedig erdélyi divattörténettel ismerkedhetünk, a múzeum gyűjteményében őrzött értékes textíliák reprodukciói segítségével. A bevásárlóközpont reggel tíz és este fél tíz között tart nyitva.

A Babeș-Bolyai Tudományegyetem múzeumai, gyűjteményei este héttől illetve nyolctól éjfélig látogathatóak, a Szabók bástyájába pedig délután 5-től éjfélig lehet benézni, itt több kiállítást rendeztek be és két vetítés is lesz este héttől és tíztől a BBTE 440 – a jezsuita kezdetek című dokumentumfilmből, amely a kolozsvári egyetem kezdeteit mutatja be.

A sétatéri Kaszinó épületében a Kolozsvári Műszak Egyetem innovációs és technológiai kiállítása látogatható este hat és éjfél között, ugyanitt látható Ștefan Pop-Coț Coțmos című asztrofotográfiai kiállítása is.

A Képzőművészeti és Formatervezési Egyetem tizedik alkalommal szervezi meg az Expo Maraton elnevezésű programját, amelyen három hallgató kiállítását mutatják be az előzetes projektverseny eredményeként. A tárlatok este hat és éjfél között látogathatóak.

A Centrul de Interes reggel 8 és éjfél között várja a látogatókat a Digital Interactive Arts Showcase-szel, amelynek keretében a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Digital Interactive Arts mesteri programjában hallgatói mutatják be friss munkáikat.

A Kolozs Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) is nyílt estét tart szombaton a múzeumok éjszakája alkalmából: a Magyar utca (1989. december 21. sugárút) 69-71. szám alatt a sürgősségi beavatkozásokhoz (tűzoltás, autóbalesetek áldozatainak mentése, elsősegély-nyújtás, stb.) használt eszközöket lehet megtekinteni, emellett este hat és nyolc között elsősegély-nyújtási gyorstalpalót is tartanak az érdeklődőknek.

A múzeumok éjszakáján nyitva tartó, ingyenesen látogatható kiállítások országos lajstroma a noapteamuzeelor.org oldalon olvasható, itt azonban nem szerepel minden kolozsvári program, a helyi kínálatért érdemes felkeresni a noapteamuzeelorclujnapoca.ro honlapot vagy a rendezvény Facebook-oldalát.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?