Szatmári termékeket népszerűsítettek a Kolozs megyei AGRARIA-n

A Partium mezőgazdasági értékei és természeti adottságai mellett a legkiválóbb szatmári termékekkel is megismerkedhettek a napokban azok a látogatók, akik Erdély legnagyobb mezőgazdasági kiállításán és vásárán, a Kolozs megyei AGRARIA-n felkeresték, megtekintették a Partiumi Falugazdász Hálózat és Szatmár megyei LEADER Egyesületek közös kiállítóterét. A négynapos, május 5–8. közötti mezőgazdasági seregszemlének a nemeszsuki Tetarom III ipari park adott otthont – írja közleményében a Partiumi Falugazdász Hálózat.

A Szatmár megyei helyi akciócsoportok és a partiumi falugazdászok standján nem csupán információkkal, hanem kóstolóval, ízlelni valókkal is várták vendégeket, hiszen a falugazdászok az AGRARIA-ra a Szatmári termék védjegyet viselő borokkal, mézekkel, hús- és gyümölcskészítményekkel érkeztek. A Szatmár térségében előállított nedűkből a halmihegyi borok, a gyümölcsök terén a Tasnád környéki lekvárok, szörpök és aszalványok, a húskészítmények közül a kolbászok és szalámik, valamint a bükkaljai méhészeti termékek révén kaphattak ízelítőt a látogatók.

Fotó: Domján Levente

„Kiállítói minőségben először vettünk részt az AGRARIA-n. Az expón a helyi, szatmári termékek népszerűsítettük. Örömmel mondhatom, hogy sokan kóstoltak, érdeklődtek és vásároltak is a standunkon kínált termékekből. A falugazdászok természetesen gazdákkal érkeztek. Szatmár, Bihar, Szilágy és Máramaros magyarlakta térségeiből is hoztak magukkal gazdalátogatókat. Különösen hasznos volt, hogy az expó ideje alatt a falugazdász kollégák olyan kiállítókkal, termelőkkel, gyártókkal és gépforgalmazókkal tudták felvenni a kapcsolatot, akik segítik a falugazdászok és rajtuk keresztül a gazdák munkáját. A jövőben akár kedvezőbb árajánlatok vagy akár a térségenként szervezett gazdatalálkozók, gépbemutatók formájában is kamatoztatni lehet a most szerzett kapcsolatokat” – mutatott rá Kovács Szabolcs, a Partiumi Falugazdász Hálózat szervezeti vezetője a kiállítás hozadékaira.

Fotó: Domján Levente

A Partiumi Falugazdász Hálózat és Szatmár megyei LEADER Egyesületek közös kiállítóterében szinte állandó volt a sürgés-forgás. A standot Magyar Lóránd parlamenti képviselő társaságában Pataki Csaba, Szatmár Megye Tanácsának elnöke és Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere is megtekintette, de a magyar–román gazdasági külképviseletek vezetői mellett a falugazdász-standot a román kormány tagjai, köztük Barabási Antal Szabolcs, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára is felkereste.

„A négy nap alatt szép számú látogatónk volt. Egy sátorban gyakorlatilag három térség – Halmi, Tasnád és Bükkalja környékének – termékeit mutattuk be, amihez még a Szatmári termékek is csatlakoztak. Örömmel tettük, mert büszkék vagyunk térségeinkre, büszkék vagyunk a szatmári termékekre, büszkék vagyunk a helyi termelőkre” – tette hozzá Kovács Szabolcs.

Fotó: Domján Levente

Az AGRARIA-ra kilátogató gazdáknak amúgy bőven akadt látnivalójuk. A legnagyobb érdeklődés természetesen a „nagyvasakat”, a traktorokat és mezőgépeket övezte. A világ meghatározó gépgyártói közül – a John Deere kivételével – valamennyi neves márka képviseltette magát a nemeszsuki kiállításon, a New Holland például a T6-os traktorsorozatból a világ első szériagyártású, 145 lóerős, metángázzal hajtott változatát is elhozta. Jelentős volt a dróntechnológiát, valamint a távvezérlésű mezőgépeket népszerűsítő standok száma, de akit érdekelt, az önjáró, GPS-vezérlésű kapáló, kaszáló vagy lézeres gyomirtó gépei mellé egy teljes meteorológiai előrejelző állomással is felszerelhette a gazdaságát.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?