Nagyszabású eseménysorozattal készülnek a nemzeti ünnepre Kolozsváron

Március 15-e alkalmából egész héten a nemzeti ünnepre készülnek Kolozsváron és a megye más településein is. Az ünnepi hangolódás már hétfőn, az ifjúsági kokárdakészítéssel elkezdődött, de a hét többi napján is különleges programokkal várják az érdeklődőket. A programsorozat részleteiről Antal Géza, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnöke, Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere, Vajas Albert, a Kallós Zoltán Népzene Iskola igazgatója és Pillich Balázs, a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány elnöke számolt be a hétfői sajtótájékoztatón.

Az egyházak, a civil– és ifjúsági szervezetek közreműködésével nagyszabású ünnepi programsorozattal készülnek a nemzeti ünnepre Kolozsváron. Oláh Emese, a város alpolgármestere elmondta, hogy egy nagyon tartalmas és színes programot sikerült összeállítaniuk, amely az előző évek hagyományai mellett számos újdonságot is tartalmaz. Az ünnepi ráhangolódás már hétfőn kezdetét veszi, 18 órától az Apáczai Csere János Elméleti Líceumban ifjúsági kokárdakészítés lesz. Kedden, március 12-én a Heltai Folk Center ad otthont az ünnepi készülődésnek: 17 órától „családos délutánt” szerveznek, ahol kvízzel, élőzenés gyermek-táncházzal, kézműves és interaktív foglalkozásokkal várják az érdeklődőket. 21 órától ifjúsági kvízzel készülnek a fiataloknak. Március 14-én, csütörtökön történelmi vetélkedőt szerveznek Kolozs megyei magyar iskolásoknak az Erdélyi Múzeum Egyesület székházának előadótermében 16 órától.

Fotó: Serar Szabolcs

Március 15-én, nemzeti ünnepünk alkalmából egész napos eseménysorozat várja az érdeklődőket. 12 órától koszorúzással egybekötött megemlékezésre kerül sor a szamosfalvi honvéd vértanúk emlékművénél, majd 14 órától a Protestáns Teológiai Intézettől indulva felvonulás veszi kezdetét. Vajas Albert elmondta, hogy a Kallós Zoltán Népzene Iskola diákjai mellett a kolozsvári zenészek és táncosok is közreműködnek, így a felvonuláson körülbelül 50 zenészre és nagyjából 100 táncosra számítanak. Az ünneplők a Szent Mihály-templomba mennek, ahol 14.30-tól ökumenikus istentisztelet veszi kezdetét a kolozsvári történelmi egyházak szervezésében.

Az istentiszteletet a központi ünnepség követi: fél háromtól Kolozsvár főterén lép fel a Kolozsvári Magyar Gyermekkórus, amelyet a Tokos Zenekar és a Sapientia EMTE Táncművészet szakos diákjainak közösen összeállított műsora követ. Az előadás egyfajta flashmob jelleget is magára ölt, hiszen több mint 20 Kolozs megyei néptánccsoport 200 táncosa működik majd közre, és bíznak benne, hogy a közönségből is lesznek érdeklődők, akik csatlakoznak majd hozzájuk. Vajas Albert elmondta, hogy mivel Kolozsvár Mezőség és Kalotaszeg között helyezkedik el, így a repertoár összeállításakor is arra törekedtek, hogy ezeknek a vidékeknek a tematikus dalait használják fel.

Fotó: Serar Szabolcs

A nap további részében sor kerül dr. Heil Kristóf Mihály Reformtervezetek kora. Egy rögös út története a polgárosodás felé című előadására a Bulgakov kávéházban 16.30-tól. 17 órától Az én hazám címmel meghirdetett rajzpályázat győzteseit díjazzák. A Sapientia EMTE dísztermében filmvetítésre kerül sor 17.30-tól. A Petőfi Erdélyben – „Hallgass zúgó szél, hadd beszéljek én...” című alkotást követően közönségtalálkozó lesz Maksay Ágnes rendezővel és T. Szabó Levente forgatókönyvíróval.

Mátyás király szülőházánál 18 órakor kezdődik az ünnepi megemlékezés, 19 órától pedig a Tokos Zenekar és a Bekecs Néptáncszínház közös előadását tekinthetik meg az érdeklődők a Diákművelődési Házban.

Fotó: Serar Szabolcs

A Rhédey Café 21 órától ad otthont a Pilvax-kvíznek, az este pedig Forradalmi táncházzal zárul a Heltai Folk Centerben.

Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere elmondta, hogy a Deák Ferenc utcában három napig (13–15) ki lesznek helyezve a nemzeti ünnep alkalmából szervezett esemény arculati elemei, s bár az eredeti tervek szerint ezeket egész héten szerették volna elérhetővé tenni, már ezt az engedélyezett három napot is nagy előrelépésnek tartják.

Antal Géza, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnöke kiemelte, hogy Kolozsvár több településén is megemlékeznek az 1848-1849-es forradalomról és szabadságharcról. A környező falvak és városok ünnepi programja az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének oldalán olvasható.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?