Március 15. Nagyváradon: Kelemen Hunor, Szijjártó Péter és Cseke Attila is ünnepi beszédet mond

Március 15-én Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei elnöke, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere is beszédet mond Nagyváradon. A városban többnapos rendezvénysorozattal emlékeznek meg az 1848-1849-es forradalomra és szabadságharcra.

„Az elmúlt közel három évtized hagyományaihoz híven, Nagyváradon az 1848-as márciusi forradalom évfordulóját az RMDSZ Bihar Megyei Szervezete közösen a Királyhágómelléki Református Egyházkerülettel, a Nagyváradi Római Katolikus Püspökséggel, a Nagyváradi Evangélikus-Lutheránus Egyházközséggel, a Nagyvárad-Bihari Unitárius Egyházközséggel, valamint a civil és az ifjúsági szervezetekkel az idén is méltóképpen szeretné megünnepelni” – írja közleményében a Bihar megyei RMDSZ.

Március 14-én 19 órától átadják a Márciusi Ifjak-díjat, majd ünnepi előadáson vehetnek részt az érdeklődők, ugyanis fellép a Nagyvárad Táncegyüttes. Ezt követően 22.30-től forradalmi kvízestet szervez a Nagyváradi Magyar Diákszövetség.

Március 15-én koszorúzást szerveznek a biharpüspöki világháborús emlékmű mellett álló kopjafánál, ezt követően ünnepi istentisztelet lesz a rogériuszi református templomban, majd koszorúkat helyeznek el a harangtorony alatt kialakított honvéd emlékhelyen. Délután koszorúzás lesz Rulikowski Kázmér emlékművénél, a Nicolae Bălcescu-szobornál és Petőfi Sándor szobránál. 17.30-tól ökumenikus istentiszteletre várják az érdeklődőket a nagyváradi evangélikus templomba. Az ünnepi beszédek 19 órakor hangzanak el Szacsvay Imre szobránál, ezt a huszárok vezette zászlós, fáklyás felvonulás követi.

Március 16-án filmvetítést és beszélgetést tartanak Petőfi Erdélyben címmel, március 17-én pedig koszorúzás lesz a várad-szőllősi katolikus templomkertben található emlékműnél és Petőfi Sándor félixfürdői szobránál.

(Nyitókép: Adobe Stock)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?