Többnapos rendezvénysorozattal készülnek a nemzeti ünnepre Sepsiszentgyörgyön

Két koncerttel, illetve Szijjártó Péter magyar külügyminiszter, Kelemen Hunor RMDSZ elnök és Antal Árpád polgármester beszédével, valamint diákoknak szánt kincskereső versennyel készül idén Sepsiszentgyörgy a nemzeti ünnepre. Többnapos rendezvénysorozattal emlékeznek meg idén az 1848-1849-es forradalom és szabadságharcra a történelmi esemény 176. évfordulóján.

A március 15-i ünnepi hangulatot a hagyományos díszfelvonulás, koszorúzások és a 16 órától kezdődő főtéri műsor teszi emlékezetessé. Idén Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere tolmácsolja az anyaország üzenetét, valamint Kelemen Hunor szövetségi elnök is megosztja ünnepi gondolatait.

Sepsiszentgyörgyön már március 12-én elkezdődik az eseménysorozat ugyanis a Bod Péter Megyei Könyvtár szervezésében kerül sor az 5–8. osztályos diákok számára a Forradalmak nyomában című kincskereső versenyre.

Fotó: Kristó Gothárd Hunor

A helyismereti játék során rejtvényes feladványokat kell megfejteniük a diákoknak, amelyek a város nyolc emlékművével, szobrával állnak összefüggésben. Egyúttal össze kell gyűjteniük a megyei könyvtár alkalmazottai által különböző helyszíneken előzetesen elrejtett színes cédulákat is. Az állomások feltérképezése után a játék a könyvtár Gábor Áron termében folytatódik, ahol az összegyűjtött cédulákból, amelyeken az 1848–49-es eseményekhez kapcsolódó vers egy-egy sora áll, a diákoknak rekonstruálniuk kell a versszakokat.

Két ünnepi hangverseny is lesz

Március 14-én a Sebestyén Márta, Andrejszki Judit és ifj. Szerényi Béla közreműködésével ünnepi hangversenyt hallgathat a nagyérdemű a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nagytermében. Műsorukban felcsendülő dalok évszázadokon és népeken ívelnek át, az írott források és a szájhagyomány gazdag tárházából merítkezve. A koncertre a teljes árú jegy 40, míg a kedvezményes árú jegy 20 lejbe kerül, amit a Városi Kulturális Szervezőirodában és online, az eventim.ro oldalon lehet megvásárolni.

Ugyancsak március 14-én, csütörtökön 17 órától veszi kezdetét a Hallgass zúgó szél, hadd beszéljek én… Petőfi Erdélyben című dokumentumfilm bemutatója a Művész Moziban. A Liszt Intézet szervezésében sorra kerülő esemény keretében Maksay Ágnes rendezővel és Szabó Levente irodalomtörténésszel Szebeni Zsuzsanna beszélget.

Fotó: Kristó Gothárd Hunor

Március 15-én 19 órától pedig ugyancsak a színház nagytermében a Csíki és Georgius kamarazenekarok fellépését követheti figyelemmel az ünneplő közönség. A két zenekar a székelyföldi összefogás jegyében már 17 éve tart közös hangversenyeket és sikerült kialakítaniuk egy „aranycsapatot”, egy olyan szimfonikus zenekart, amely a hivatásos zenekarok szakmai színvonalát is eléri. Az est karmestere a budapesti Werner Gábor lesz, a hangverseny meghívottja pedig a világhírű cimbalmos, Lisztes Jenő. A koncertre a teljes árú jegy 30, míg a kedvezményes árú jegy 15 lejbe kerül, amit a Városi Kulturális Szervezőirodában és online, az eventim.ro oldalon lehet megvásárolni.

Fuss a hősök emlékére

Március 14-én a sportkedvelőket várja a sepsiszentgyörgyi Fitness Tribe Egyesület a Fuss a Hősök emlékére! címet viselő eseményre. Az amatőr futókat megcélzó emlékfutás 17 órától veszi kezdetét. A sporteseményen résztvevők az eprestetői csata emlékművénél állnak rajthoz (az Állomás negyedi Ady Endre Általános Iskola épülete előtt), innen szaladnak a város területén egy 8,5 km hosszú távot. A résztvevők olyan 1848–49-es forradalom és szabadságharchoz köthető emléktáblákat, szobrokat és épületeket érintenek, mint a Kiss János ágyúöntő mester emléktáblája, a Gábor Áron és Nicolae Bălcescu szobrok, Gábor Áron emlékplakettje, Berde Mózsa egész alakos szobra vagy Kossuth Lajos mellszobra.

Sepsi Pilvax és főtéri ünnepség

Idén is lesz SepsiPilvax a főtéri Tein kávézóban. A Kovászna megyei tanács szervezésében megvalósuló rendezvény a hajdani budapesti kávéházat megidéző hangulatban, izgalmas programokkal várja az ifjúságot és az ünneplőket március 15-én reggel 9 és 18:48 között.

Március 15-én a hagyományos ünnepi felvonulás és megemlékezések a város főtéren zajlanak. Felvonulnak a hagyományőrző huszárok, beszédet mond Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, valamint Kelemen Hunor RMDSZ elnök is.

Fotó: Kovács Zsolt

Az ünnepség keretében Ft. Ilyés Zsolt, a sepsiszentgyörgyi Szent József plébániatemplom plébánosa adja áldását az egybegyűltekre. A főtéri színpadon a Mikes Kelemen Elméleti Líceum, a Plugor Sándor Művészeti Líceum, a Református Kollégium, a Székely Mikó Kollégium diákjai, a Pécsi Református Kollégium Vegyeskara, valamint a rétyi Kováts András Ifjúsági Fúvószenekar, az Egyesített Kórus és a Kincskeresők Néptáncegyüttes lépnek fel.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?