Trópusi lepkék kápráztatják el a látogatókat a kolozsvári botanikus kertben

Már hagyományosnak számít a Lepkék a levegőben című élőlepke-kiállítás a kolozsvári Alexandru Borza Botanikus Kertben. Idén 25 egzotikus lepkefajt csodálhatnak meg a látogatók, amelyek elsősorban az Amazonas medencéjéből, Ázsia trópusi területeiről származnak, ugyanakkor Afrikából érkezett fajok is megtekinthetők.

Immár hetedik alkalommal tartják meg a Lepkék a levegőben címet viselő élő lepke kiállítást a kolozsvári BBTE Biológia és Geológia Kara az Alexandru Borza Botanikus Kertben. Macalik Kungunda biológus, egyetemi tanár rámutatott, oktató célból szervezik a különleges tárlatot. „A lepkéken keresztül szeretnénk a rovarvilágra felhívni a figyelmet, illetve rávilágítani ennek szépségeire. Ez az első lépés, hogy rajtuk keresztül megismerjék, megszeressék a rovarokat és védjék ezeket” – jelentette ki.

Az egyetemi oktató elmondta, a bábokat intézményes keretek között vásárolják lepketenyésztő farmokról. „Ezek mind egzotikus fajok. Egy részük Ázsia trópusi vidékéről származik, de vannak dél-amerikai fajaink is, illetve három afrikai fajunk is van az idén” – sorolta. A három hét alatt összesen 25 lepkefajta fordul meg a kolozsvári botanikus kert üvegházában, viszont a készlet változik, ugyanis hetente érkeznek a bábok, amelyek nem egyszerre kelnek ki. „Minden nap várakozással telve érkezünk a kiállításra, hogy bújt-e ki új faj és melyik az” – jelentette ki Macalik Kunigunda. Hozzátette, ottjártunk reggelén is nagy meglepetés érte őket, ugyanis kikelt a gubójából az afrikai holdasszövő, amit már tíz napja vártak.

Fotók: Sándor Lóránd

Ottlétünkkor egy harmadik osztályos gyerekekből álló csapat is megérkezett, akik csodálattal nézték a röpködő lepkéket, amelyek a gyerekek kezére, hátára is rászálltak. Tanítónőjük, Udvari Zita szerint az, hogy a gyerekekkel ellátogattak a kiállításra, hozzájárul a környezettudatos magatartás, viselkedés kialakításhoz. „A gyerekek most már eljutottak egy olyan korba, hogy meg is értik azt, amit látnak. Tudjuk, hogy a lepkék a rovarok osztályához tartoznak, a gyerekek itt láthatták a fejlődésüket és közelebbről is megcsodálhatták őket” – jelentette ki.

Antal Noémi önkéntes egyetemi hallgató elmondta, neki és néhány társának az a feladata, hogy biztosítsák a lepkéknek a megfelelő körülményeket. Ez azt jelenti, hogy friss virágokat és gyümölcsöket tesznek be nekik még a csoportok, látogatók érkezése előtt, a nap folyamán pedig néhányszor vízzel permetezik be a bábokat és a lepkék helyét, hogy az minél jobban hasonlítson eredeti élőhelyükre. Idén először minden hétköznap 15-25 fős csoportokat fogadnak, az ilyen alkalmakra leginkább óvodás csoportok, elemi osztályosok érkeznek, akiket felügyelni kell. A lepkékhez tilos hozzáérni, ezért az önkéntesek dolga az is, hogy figyelmeztessék erre a látogatókat.

A kiállítást a Botanikai Intézet mellett, a kaktuszok mögötti kis üvegházban rendezték be szeptember 23. és október 8. között, a lepkéket délelőtt 10 órától 16 óráig lehet megcsodálni, ugyanis ilyenkor a legaktívabbak. Hétfőtől péntekig 10-13 óra között előnyt élveznek a szervezett csoportok, amelyek előzetesen időpontot foglalnak, legkésőbb a látogatást megelőző napig. A szervezett csoportok számára a látogatási idő 20 perc. A kiállításra való belépést a botanikus kerti belépőjegy magába foglalja.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?