Suttogások és sikolyok – A Nagyvárad Táncegyüttes fizikai színházi bemutatója

A Nagyvárad Táncegyüttes Suttogások és sikolyok címmel mutatja be az évad első fizikai színházi produkcióját, amelyre szeptember 22-én, vasárnap 19 órától kerül sor a Transilvania Színpadon.

Ingmar Bergman Suttogások és sikolyok című filmje a halál és a családi kapcsolatok mélységeit kutatja. Pontosabban három nővér és egy szolgáló életének egy tragikus szakaszát követhetjük nyomon. Az adaptáció fizikai színházi formában kívánja megragadni a téma érzelmi intenzitását, megjelenítve a szereplők belső küzdelmeit, testbeszéden és mozgáson keresztül. 

Forrás: Szigligeti Színház

A történet középpontjában Agnes áll, aki súlyos beteg és haldoklik, rákos. Az ő szenvedései és haláltusája dominálják a tervezett előadás első felét. A nővérek, Karin és Maria, valamint a hűséges szolgáló, Anna, körülötte vannak, kiszolgálják őt, próbálják elviselhetőbbé tenni napjait, enyhíteni fájdalmát. A látszólag egészséges nők élete sem felhőtlen: nyomorult a múltjuk a jelenben meg férjeiktől szenvednek. Feltevődik tehát a kérdés, hogy éltünkben ér minket a lehető legnagyobb szenvedés és a túlvilág lesz a megváltás vagy éppen a földi lét egyfajta paradicsomi állapot és halálunk után következik a tetteink miatti bűnhődés. Esetleg elkerülhető- e a mindenkori kín, vagy előbb utóbb mindenkit utolér? Ez és ehhez hasonló kérdésekre keressik a választ a fizikai színház eszköztárával. Rituálészerű jelenetekkel ábrázolják Agnes szenvedéseit, közel hozzák a nézőhöz a fájdalmat és a halált.

A darabban a nővérek közötti feszültségek és múltbéli sérelmek fokozatosan felszínre törnek. Karin hideg és elzárkózó, míg Maria kedvesebb, de felszínes és önző. Az előadás során flashback jelenetekben ismerhetik meg a nézők a nővérek közös múltját. Anna, a szolgáló, aki elvesztette saját lányát, különleges kapcsolatot ápol Agnes-szel. Az ő gondoskodása és szeretete kontrasztot képez a nővérek ridegségével. Agnes halála után a nővérek kénytelenek szembenézni saját érzelmeikkel és kapcsolataik igazságával – olvasható az előadás leírásában.

Az előadásban a belső küzdelmek, a bűntudat és a megbékélés folyamata kerül középpontba. Az utolsó jelenetekben a nővérek és Anna közötti dinamikák kiéleződnek, miközben mindannyian próbálnak valamilyen módon továbblépni. A darab végére a nézők betekintést nyernek a karakterek belső világába, ahol a kimondhatatlan érzések és a rejtett igazságok is felszínre kerülnek. A Suttogások és sikolyok nemcsak a halál és a szenvedés, hanem a szeretet és a megbékélés történetévé is válik.

A bemutatót követően az előadást szeptember 24-én, kedden 19 órától ismét játszani fogják.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?