banner_WcGrRqIF_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_970x250.png
banner_Vs7ERmQb_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_728x90.png
banner_saW4mTn2_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_300x250.png

Sánta Csaba 60 – Retrospektív képzőművészeti kiállítás a Maros Megyei Múzeumban

A Maros Megyei Múzeum Történeti Osztálya 2024. október 12. és november 24. között Sánta Csaba szobrászművész születésének 60. évfordulója alkalmából Sánta Csaba 60 című retrospektív képzőművészeti kiállítást szervez alkotásaiból. A megnyitóra október 12-én, szombaton 18 órakor kerül sor a Maros Megyei Múzeum várbeli épületében, a művész jelenlétében.

„Kisplasztikáim elemeit nem a közelmúltból, hanem a kultúra és a mítoszok mélyrétegeiből válogatom.”– írja egyik önvallomásába Sánta Csaba. Máskor pedig közelebbi ihletforrást emleget: „Általában a népművészethez nyúlok vissza, főleg a régi kovácsolt vasak indították el a művészetemet, illetve ezekből ihletődöm sajátos módon. A környékbeli épületek, a népviselet motívumaiból, ornamentikájából” – így járt el valamikor Constantin Brâncusi is, illetve a zenében Bartók Béla.   

Fotók forrása: Erdélyi Művészeti Központ

A művész hatvanadik születésnapja alkalmából nyíló kiállítás kurátora, Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész „időtlenséget idéző kortárs szobrocskáknak” nevezi Sánta Csaba munkáit, amelyek zsigeri kapcsolatot teremtenek a nézővel. „Sánta Csaba a szobrászatnak egyik legősibb, hagyományosan nemes anyagát, a bronzot használja, és annak is klasszikus, máig legkifinomultabb öntési technikáját, a viaszveszejtésest. Ez az anyaghasználat szerencsésen párosul nála az ősi közösségi kultúrák általi ihletettséggel és emelkedett szakralitással, valamint időnként népi ihletésű díszítésekkel finoman palástolt, termékenységkultuszt is idéző egészséges erotikával. A divatos kulturális-művészeti törekvéseket is a kortárs művész élénk kíváncsiságával és a szakmai alázat kellő tiszteletével követi, sőt néha ő maga is közvetíti, gazdagítja azokat. Újabb történeteket, képi mítoszokat, jelváltozatokat, formavariációkat, képi, plasztikai minőségeket rendel hozzájuk, a rá jellemző meglehetős fesztelenséggel, szinte játékosan.”

„Sánta Csaba bronzszobrai kedvesek szemünknek, tapintásunknak, de a szívünknek is, hiszen elementáris plasztikai élményeinket elevenítik meg, legyenek azok gyermekkori játékaink emlékei, vagy alapvető szerszámaink, használati eszközeink formái, amelyek évszázadok óta a kezünkben vannak. ”

Sánta Csaba szobrász 1964. április 6-án született Szovátán. A marosvásárhelyi Művészeti Iskolában érettségizett 1982-ben.  A kolozsvári „Ion Andreescu” Képzőművészeti Főiskola, szobrász szakán szerzett oklevelet 1990-ben. Mesterei olyan neves alkotók voltak, mint Bocskay Vince, Kiss Levente, Elekes István, Gergely István, Korondi Jenő és Eugen Gocan.

Tagja a Romániai Képzőművészek Szövetségének, a MAMŰ-nek, a MAOE-nek, a Barabás Miklós Céhnek, alapító tagja és elnöke a szovátai Kusztos Endre Művészeti Egyesületnek. Rendszeresen részt vesz országos és nemzetközi művészeti fesztiválokon, egyéni és csoportos kiállításokon állít ki. 2020-ban EMKE-díjjal, 2021-ben a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjával tüntették ki.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?