banner_qpmMZsMg_970x250 eurotrans.webp
banner_PT5K3wNG_728x90 eurotrans.webp
banner_kNLLfvE0_300x250 eurotrans.webp

„A test nem hazudik” – Turcza Hunor aktfotóiból nyílt kiállítás Csíkszeredában

Csíkszeredában, de talán Erdély-szerte is kivételesnek számít az a csütörtökön megnyílt fotókiállítás, amelynek témája az emberi test. Az alkotó, Turcza Hunor vászonra nyomtatott különböző fényjátékokkal készült tanulmányai október 22-ig tekinthetők meg a Megyeháza Galériában.

A csíkszeredai Prisma Fotóklub tagjaként sajátította el a fényképezés fortélyait Turcza Hunor, aki 2012 óta foglalkozik fotózással. Az alkotó a csütörtökön megnyitott tárlaton az elmúlt 12 év terméséből tárt egy csokorra valót a nagyközönség elé. Mint a kiállítást megnyitó Dr. Péter Izabella hangsúlyozta, Turcza Hunor számára a fotózás „elhivatottság, munka, amelyet gondos tervezés, kompozíció és technikai precizitás jellemez”.

A szerző felvételei

„Mindez ráépítve arra a tudásra, amit az édesapjától, nagyapjától hozott, kiegészítve egy egészen érdekes látásmóddal, mely meghatározza egész művészi munkáját. Pedig a kiindulópontja nagyon egyszerű. Minden test szép, vallja. És azt hiszem, hogy ebben a kisvárosban, ahol bizony nem divat a meztelenség ábrázolása, ő és Kuti Zoltán barátunk vállalják azt az úttörő munkát, amelynek célja ennek az igazságnak az elfogadtatása” – emelte ki Péter Izabella, aki maga is a Prisma Fotóklub tagja.

Mint elhangzott, a művész saját bevallása szerint a fotókon minden „átjön”. Az is, ha az alanya boldog, vidám, de az is, ha gondjai vannak, feszült, fél, vagyis egész lelkiállapota lényeg. „A test nem hazudik. A meztelenség vállalása pedig felszabadító, sőt egyenesen terapeutikus hatású lehet, és nem csak az alany számára, hanem számunkra is, akik a képeket szemléljük” – fogalmazott a kiállítást megnyitó szakember.

Kiemelte, Turcza Hunor tudatosan játszik a nem mindennapi, kényelmetlen, kellemetlen, majdnem lehetetlen pozíciókkal, pillanatokkal, mozdulatokkal, és a kicsavart pózok, a furcsa részletek mind azt mutatják, hogy milyen nagyszerű is ez az emberi test, amellyel mindez megtehető anélkül, hogy eközben az emberi méltóság sérülne.

„Szembesítés ez a kiállítás. Szembesíti elsősorban az alanyokat, a saját testükkel és minket, akik szemléljük a képeit azzal, hogy valami nem attól szép, hogy úgy tökéletes, mint a magazinok simára és vékonyra photoshoppolt, élettelen testei, melyek valamely termék eladását szolgálják, hanem azért, mert azáltal, hogy mások nem tökéletes testét ilyen szépnek láthatjuk, a miénket is elfogadhatjuk, megtalálhatjuk saját magunkban a szépséget, ami igazából a lélek átsejlő szépsége a testen” – fogalmazott Dr. Péter Izabella.

Turcza Hunor fotókiállítása október 22-éig tekinthető meg a csíkszeredai Megyeháza Galériában (Csíkszereda, Szabadság tér, 5.).

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?