Csíkszeredában is bemutatják Bede Kincső fotóművész munkáit

Bede Kincső fotóművész munkáit állítják ki a csíkszeredai Új Kriterion Galériában. A tárlat megnyitójára május 16-án, csütörtökön 18 órától kerül sor, a képek pedig egészen július 20-ig megtekinthetők lesznek.

Bede Kincső 1995-ben született Kovásznán. 2021-ben diplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfia mesterszakán. Munkáinak fő konfliktusa és örök dilemmája az, hogy hogyan tudnak a különböző történelmi tapasztalatokkal rendelkező generációk együtt élni, együtt működni a családi, illetve a tágabb közösségekben. Másik témája a kelet-európai társadalmakat feszítő, ki nem beszélt történelmi múlt, a szocializmus örökségének feldolgozása. Bár képeinek kiindulópontja mindig valami nagyon személyes élményhez, érzéshez köthető, munkái túlmutatnak azon, hogy pusztán családi dimenzióban mutassák be a posztszocializmus életérzéseit.

Kincső munkái a radikális szembefordulás manifesztumai is, amelyek a szembenézés erőteljes igényével lépnek fel, ez pedig az egyetlen módja lehet annak, hogy a hatalmi strukturák által megtört, kihasznált testek, személyiségek, terek begyógyulhassanak és valamelyest betömődhessenek azok a szakadékok, amelyek generációk közt húzódnak.

2020-ban a világ legrangosabb fotóművészeti vására, a Paris Photo által fiatal fotográfusok számára meghirdetett Carte Blanche pályázatán a négy nyertes alkotó egyike volt. A döntősök alkotásaiból nagyszabású kiállítást szerveztek a párizsi Gare du Nord állomáson. A Három színt ismerek a világon című diploma munkáját a Breda Photokurátorai is beválasztották a 10 New Talent 2020 tehetség programjába, így a sorozat képeit Hollandiában is bemutatták. A külföldi sajtóban rendszeresen elismeréssel írnak munkásságáról, továbbá képei szerepelnek a Blurring the Lines 2020-as kiadványában is. 2021-ben a GUP Magazin beválogatta Európa legtehetségesebb feltörekvő fotográfusai közé, ugyanabban az évben pedig a budapesti Capa Központ és a londoni Calvert Journal jelölte őt az Európai Unió által finanszírozott Futures Photography tehetséggondozó programjára is. Ezzel egyidőben a budapesti TOBE Galéria képviseletében képei ki voltak állítva Amszterdamban, az UNSEEN fotográfiai vásáron, ugyanakkor a Három színt ismerek a világon című sorozatával meghívták őt és a galériát a Paris Photo Curiosa szekciójába.

2022-ben a Ph Museum Photography Grant harminc év alatti kategóriájában a zsűri dícséretében részesült, illetve a Photo Vogue kuratóriuma beválogatta őt a jövő 40 legigéretesebb divatfotó készítői közé, így fotóit 2022 novemberében Milánóban is kiállították a PhotoVogue Fesztiválon, ezt követően pedig Tel-Avivban is kiállított, a Photo Israel Nemzetközi Fotófesztivál Action című kiállításán.

A TOBE Galéria standja a Paris Photo-n/ Bede Kincső

2023-ban kiállított Bukarestben a POGO Galériában, majd a Switch Lab legújabb kiállítóterében az Atelierele Scânteiaban, ugyanakkor Frankfurtban az Anita Beckers Galériában, Milánóban a L’Appartamento Galériában, Magyarországon is számos térségben, mint például Budapesten az Osztrák Kulturális Fórumban, a Mai Manó Ház Mint te és én Fiatal Magyar Fotográfia című nagy csoportos fotókiállításán, Dunaújvárosban a Kortárs Művészeti Intézetben, illetve Veszprémben a Csikász Galériában. 2023 novemberében Anthony Vaccarello meghívására egyéni kiállítása nyílt az Yves Saint Laurent világmárka két legfontosabb üzletében, Párizsban és Los Angelesben. 2023-ban jelölték az Esterházy Art Awardra. 2024-ben elnyerte az Erdélyi Kortárs Kultúráért díjat vizuális művészetek kategóriában.

Fotó: Bede Kincső

Bede Kincső fotóit ezúttal a csíkszeredai Új Kriterion Galériában állítják ki, a tárlatot Győrfi Kata költő nyitja majd meg.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?