banner_WcGrRqIF_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_970x250.png
banner_Vs7ERmQb_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_728x90.png
banner_saW4mTn2_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_300x250.png

Az örök fiatalságtól a számítógépgyártásig a Maros Megyei Múzeumban 

MINERALIA címmel nyit vásárral egybekötött kiállítást a Maros Megyei Múzeum. Az intézmény Néprajzi és Népművészeti Osztályán a természet csodálatos ásványait és kristályait - köztük a legelterjedtebb kvarcot - tárják a látogatók elé. 

A kvarc különlegessége abban rejlik, hogy a Föld kőzeteiben szinte mindenhol megtalálható. Az őskori emberek már i.e. 7000-ben is használták szerszámok készítésére. Az ásvány nemcsak a történelem során játszott fontos szerepet, hanem napjainkban is, hiszen díszként, gyógyító eszközként és ipari alapanyagként is ismert - tájékoztat közleményében az intézmény. A tökéletes oldalakkal és csúcsokkal rendelkező geometriai testeket mintha nem is a természet alkotta volna.

A tiszta kvarc átlátszó és ritka. Szerkezetének hibái áttetsző vagy tejfehér kristályokat eredményeznek. Ami a kvarcot látványossá teszi, az számtalan színű és árnyalatú változata. A lila színű kvarcot ametisztnek, a sárgát citrinnek nevezik. Az aventurin zöld, a karneol pedig a narancssárgától a vörösig terjed. A füstös kvarc a szürkétől feketéig bármilyen lehet, a hematoid pedig élénkvörös. A kvarcban lévő hematit zárványoknak tudható be egy másik jól ismert fajta, a barnás tigrisszem.

A kvarcdarabokat Mezopotámia lakói már i. e. 7000-ben használták. Az ókori Görögországban az átlátszó kristályoknak spirituális jelentőséget tulajdonítottak, és talizmánként használták őket „krystallos” néven. Innen ered a kristály vagy hegyikristály elnevezés. A rómaiak a rózsakvarcot pecsétként használták, amely viselőjének hatalmát és pozícióját jelezte, az egyiptomiak pedig az örök fiatalság varázsát tulajdonították neki. Az egyiptomi obeliszkek belsejében lévő kvarc a lakók védelmét és a nap és az égbolt erejét felhasználó energiatermelést szolgálta. A középkorban a kvarc a boszorkányok körében is elterjedt, gyógyító főzetekben használták.

Fotó illusztráció/Pixabay

A modern kristályterápia is az ásványnak tulajdonított energetikai tulajdonságokra épül.

Kezdetben díszként használták, vagy természetfeletti erőkkel társították, napjainkban azonban megnőtt jelentősége a különböző ipari ágazatokban. Az üveggyártás alapja a kvarchomok. Piezoelektromos tulajdonságai nélkülözhetetlenné teszik a televízió- és számítógépgyártásban, de használatos az elektronikában és kommunikációban is.

A MINERALIA kiállítást Andrei Gorduza geológus mérnök és Angela Săplăcan geológiai muzeológus koordinálja, akik szakértelmükkel biztosítják, hogy a látogatók gazdag információkkal távozzanak - írja ajánlójában a múzeum. 

A vásárral egybekötött tárlat 2024. október 17–20. között 10.00 és 18.00 óra között várja látogatóit a Maros Megyei Múzeum Néprajzi és Népművészeti Osztályán.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?