Dinókiállítás Marosvásárhelyen: Az utolsó dinoszauruszok Erdélyben

Az utolsó dinoszauruszok Erdélyben című időszakos vándorkiállítás nyílik meg Marosvásárhelyen a Maros Megyei Múzeum Horea utcai Természettudományi Osztályán. A kiállítás négy életnagyságú rekonstrukciót is bemutat a kréta kor végén Erdélyben élt hüllőkről. Dinótojásokat is lehet majd látni. Az április 18-án nyitó tárlat szeptember végéig lesz megtekinthető a városban.

A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Kulturális Örökségi Igazgatósága, valamint STAR Intézete, Negyedkori Paleoteriológia- és Geológiakutató Laboratóriuma és a Maros Megyei Múzeum Természettudományi Osztálya közös időszaki kiállítást nyit Az utolsó dinoszauruszok Erdélyben címmel – közölte a Maros Megyei Múzeum.

Az esemény plakátja | Fotó forrása: Maros Megyei MúzeumKözleményük szerint a kiállítás négy életnagyságú rekonstrukciót mutat be a kréta kor végén Erdélyben élt hüllőkről. Látható lesz a hat méter hosszú és 2,3 méter magas Magyarosaurus dacus szauropoda, a Struthiosaurus transylvanicus ankylosaurus, a húsevő Elopteryx nopcsai és egy repülő hüllő, az Ornithocheirus sp. „A közönség megismerkedhet az endemikus állatvilágáról világszerte ismert Hátszeg-szigettel is. Ez a terület a mezozoikum idején a mai Erdély területét fedte le. Lakói közül kiemelkednek a »törpe« dinoszauruszok, amelyeket először Nopcsa Ferenc báró írt le a 19. század végén. Az itt bemutatott állatvilág mintegy 70 millió évvel ezelőtt lakta ezt a (valószínűleg) szigeti területet” – ismerteti a múzeum közleménye.

A kiállításon csontvázmaradványok is láthatók majd, és a dinoszauruszokkal egyidőben élt hüllők és emlősök maradványai. Dinoszaurusz tojásokat megtekinthet a látogató. Ezenkívül, a tárlat bemutatja a kolozsvári egyetem laboratóriumában végzett őslénytani kutatások egy részét is. A kiállítás 2024. április 18. és szeptember 30. között lesz látható, közölte a múzeum. A tárlat szervezői a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Kulturális Örökségi Igazgatósága, valamint a STAR Intézet – Negyedkori Paleoteriológia- és Geológiakutató Laboratórium és a Maros Megyei Múzeum.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?