SZFÉRA kortárs művészetek tere: bőséges felhozatallal pótolják az egy év kimaradást

Új helyszínekkel, programokkal és koncertekkel várják az idei marosvásárhelyi SZFÉRA kisfesztiválra a résztvevőket augusztus 14–15. között a volt Europa Gimnázium udvarára.

Augusztus közepén két napra ismét megtelik élettel a marosvásárhelyi volt 4-es iskola udvara (a volt Europa Gimnázium épülete, Horea utca 23. szám) hiszen az elmúlt évben elmaradt SZFÉRA kortárs művészetek tere idén nagy erővel készül a hétvégére, hogy pótolja az egy év kihagyást.

A szervezők kedve és lelkesedése töretlen, örvendenek, hogy végre lehet eseményeket szervezni, találkozni, szórakozni. „Nagyon örvendünk, hogy a régi partnereink is megmaradtak és csatlakoztak újak is. Valószínű, hogy ez lesz az utolsó évünk a régi négyes iskolánál. Új gazdára talál az épület, és reméljük, hogy hamarosan helyre is pofozzák majd. De mindenképp nagy öröm, hogy ez az épület is megmenekül” – nyilatkozta a Maszolnak Fülöp Timea, az esemény főszervezője.

Fotók: SZFÉRA

A SZFÉRA kortárs művészeti fesztivált mindig valamilyen romosodó, régi, akár műemlék vagy ilyen jellegű épületben szervezték meg. Céljuk az, hogy a művészetek és fiatal alkotók mellett felhívják a figyelmet a város gazdag épített örökségére. A programjaik ezért az épület jellegéhez és a kortárs művészetekhez kapcsolódnak. Az egykori 4-es gimnázium eredetileg zsidó iskolának épült és mindig is tanintézmény működött benne. A szomszédságában található a gyönyörű és monumentális Nagy Zsinagóga, amely a SZFÉRA vasárnapján látogatható lesz, akárcsak az itt működő Izraelita sarok vagy zsidó múzeum. Egy rövid történelmi séta során pedig Orbán János, a Marosvásárhely Műemléki Topográfiája projektvezetője, történész mutatja be a SZFÉRA körüli, monarchia korabeli épületeket.

Az egy hét múlva kezdődő kisfesztiválon öt alkotó munkáit lehet majd megtekinteni, lesz festészeti kiállítás, street art és installációk. Siklódi Fruzsina marosvásárhelyi képzőművész Hullámok, rétegek, rezgések címmel rendezi kiállításba munkáit: festményeket, digitális rajzokat, installációkat, amelyeknek központi témája a mély rétegekben mozgó hullámok pillanati folyamatának ábrázolása, vizsgálása. Siklódi Fruzsina tart egy képzőművészeti műhelyfoglalkozást is, ahol szívesen látják a művészetis diákokat és más alkotókat is.

Kiállít még  Hadnagy Kinga-Henriette és Herman Levente, illetve készül még egy utcaművészeti alkotás is az iskola egyik belső falára, egy festmény,  ez már folyamatban van és a fesztiválra fejezi be  Herman Levente.

A zenei programok tekintetében a fesztivál két napján 20 zenei formáció vagy lemezlovas lép fel, szombaton és vasárnap az iskola udvarán koncertezik többek közt a Szintaxis, a sZempöl és a magyarországi D.A.S. Trio dzsesszformáció is. Többféle zenei stílus jelenik meg a kínálatban, idén talán hangsúlyosabban az elektronikus zene.Graffiti készült egy korábbi fesztiválon

2019-ben szerveztetek először egy 42 órás filmkészítő versenyt és ezt idén is megteszik. A 42hCinemaraton arról szól, hogy a csapatoknak 42 óra alatt megadott feltételek mentén kell elejétől végig elkészíteniük egy rövidfilmet. Ők találják ki a történetet, szereplőket válogatnak, leforgatják és elvégzik az utómunkát. Ezt akár egy jobbacska telefonnal is megtehetik, mert főként a történetmesélést és koncepciót helyezi majd előtérbe a zsűri.

Amatőr, de akár profi filmeseknek is ajánlják ezt a versenyt, „adrenalindús”, kreatív csapatmunka ez, és egy életre szóló élmény, ahogy az előző évekből is kiderült – vallják a szervezők. Erről további információkat ezen a linken lehet olvasni. A csoportvezetőknek augusztus 11-én 23.59 óráig kell jelentkezniük a 42hcinemaraton@gmail.com e-mail címre elküldve a jelentkezési ívet és a teljes filmes stáblistát. Őket augusztus 12-én várják a SZFÉRA udvarára (Horea út. 23), a versenyindítóra. A jelentkezési ív és szabályzat elérhető ide kattintva.

Új helyszínnel is készül idén a SZFÉRA a résztvevők számára: „Kértük a főtéri, Kultúrpalota előtti George Enescu utca lezárását, és ide is SZFÉRA hangulatot fogunk teremteni. Napközben pedig dj-k zenei összeállításait lehet meghallgatni” – részletezte a további terveket Fülöp Timea.

Az esemény részletesebb programját a Facebook-oldalukon lehet követni. A jelenleg is hatályban levő szabályozásoknak eleget tesznek, vagyis azok vehetnek részt a SZFÉRÁ-n, akik már megkapták az oltásukat, vagy fel tudnak mutatni egy negatív gyorstesztet, PCR-tesztet vagy a fertőzöttségen átesettség miatti védettséget bizonyítják.

Kapcsolódók

Kimaradt?