Gyergyói útikalauz stopposoknak (x)

Az már ismert, hogy összművészeti fesztivált szerveznek július 29. és augusztus 1. között a Gyergyói-medencében, Egyfeszt címmel. Kérdés, hogy mennyire ismert a térség, és mit lehet meglátogatni egyfeszt? 800 programmal és 50 helyszínnel jön a fesztivál, köztük számos olyannal, amely bemutatja a helyi értékeket, helyeket, hagyományokat. Nehéz válogatni, de gondoltuk, hogy motiválunk benneteket néhány érdekességgel.  

A Gyergyói-medence számos izgalmas történeti és földrajzi lenyomatnak a lelőhelye. A teljesség igénye nélkül, összegyűjtöttünk néhány olyan információt, ami újdonságot jelenthet azoknak is, akik már legalább egyszer jártak a térségben. 

Tudtad?

A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház nagyon fontos állomása az erdélyi magyar színháztörténetnek. A Figura az egyetlen az erdélyi magyar színházak közül, amelynek alapító okiratában a „kísérleti” jelző szerepel. 

Gyergyószárhegyen élt négyéves koráig a méltán híres táncdalénekes, humorista és színművész, Koós János.

Gyergyóditró közelében kékes színárnyalatú gránitkemény kőzet található, amelyet a községről ditroitnak neveztek el.

A gyergyóremetei tutajozásnak régre visszanyúló hagyománya van. Ez abból adódik, hogy a föld gyenge termőképessége és klimatikus viszonyok miatt gyengébben fejlődött a mezőgazdaság. Ezt pótolta az erdőkitermelés és ezzel a tutajozás, melynek jövedelme meghaladta a mezőgazdaságét is. 

A borszéki gyógyvizet már Báthory Zsigmond is alkalmazta gyulafehérvári udvarában. A település sokszínűségét az is mutatja, hogy ott gyógyvizes láp és jégbarlang is megfér egymás mellett. 

Az örmények jelentős szerepet töltöttek be Gyergyószentmiklós fejlődésében, hiszen Csíki Dénes növénykert alapító, Karácsonyi János festőművész, valamint Tarisznyás Márton helytörténész és múzeum-alapító is mind örmény származásúak voltak.

És ez koránt sem minden, de bőven elég ahhoz, hogy kíváncsi légy a térségre. Minden más érdekességgel az Egyfeszt szolgál, ahol tematikus udvarok, kalandok, gasztró utca és számtalan neves zenész várja, hogy még színesebbé tegye a Gyergyói-medencét. 

Ahogy a szervezők mondják: Jer! Jó? 

A fesztivál honlapja: www.egyfeszt.ro.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?