Román film nyerte a San Sebastián-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját

Alina Grigore első nagyjátékfilmje, a Crai nou (Blue Moon) nyerte a szombaton zárult San Sebastián-i Nemzetközi Filmfesztivál Arany Kagyló-díját. Először fordult elő a spanyol filmfesztivál történetében, hogy a fődíjat román film kapta, írja az AFP nyomán az Agerpres hírügynökség.

A Ioana Chiţu, Mircea Postelnicu, Mircea Silaghi és Vlad Ivanov főszereplésével forgatott filmben egy vidéki fiatal lány lelki útját követhetjük nyomon, aki szeretne megszabadulni erőszakos, maszkulin környezetétől. A 22 éves Irina egy működésképtelen család legfiatalabb tagja, aki apa nélkül, beteg anyja mellett él, nagybátyja és nagynénje pedig ellenzik nagy álmát, hogy Bukarestben tanuljon tovább.Alina Grigore rendező és Gabi Suciu producer a San Sebastian-i Nemzetközi Filmfesztivál díjátadóján | fotó: EPA/Agerpres Alina Grigore nem csak rendezte a filmet, hanem a forgatókönyvet is jegyzi, amelyhez szülőfaluja fiataljainak történeteiből merített ihletet, de a karakterek megírásába a színészeket is bevonta, akik vidéki környezetben élve készültek a szerepeikre.

Alina Grigore 1984-ben született, a bukaresti Színház- és Filmművészeti Egyetem színészképzését 2007-ben végezte el, többek között Adrian Sitaru Illegitim című filmjének főszerepéről ismert.

A San Sebastián-i Nemzetközi Filmfesztivál díjai itt olvashatóak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?