A Colectiv-tűzvészről szóló film nyerte a legjobb európai filmnek járó Lux-közönségdíjat

A colectiv című román dokumentumfilm nyerte el az legjobb európai filmnek járó 2021-es Lux közönségdíjat. Alexander Nanau, a film rendező-producere szerdán vette át az elsimerést David Sassolitól, az Európai Parlament elnökétől.

„Az elmúlt nehéz időszak után mindenki szeretne mihamarabb emberek között lenni, nem pusztán az eleven vitának teret adó helyeken, hanem például a moziban is. A kultúra és a mozi nem csupán kreativitásunk vagy gazdasági erőnk kifejezői, hanem társadalmaink sokszínűségét és demokratikus hajtóerejét is megmutatják” – idézi David Sassolit az Európai Parlament közleménye.

A díjat átvevő Alexander Nanau az ünnepségen arról beszélt, hogy a díj a 2015-ös bukaresti tűzvész áldozatai és családjaik, valamint az ügyet feltáró független sajtó előtt tiszteleg. „Küzdeni akarunk a korrupció ellen Európában, és szabad sajtóra vágyunk. (...) Kulturális ismeretek és szabad sajtó nélkül a társadalmak nem képesek fejlődni. Az önök kötelessége, hogy támogassák polgárainkat, szabályozzák a kultúrára és az oktatásra fordított kiadásokat, valamint megvédjék az újságírást” – mondta.

A felkavaró dokumentumfilm arra a bukaresti szórakozóhelyre utal, ahol 2015-ben egy tűzvészben 27 fiatal vesztette életét és 180 ember megsebesült. A dokumentumfilm egy újságírócsoportot követ, akik azt vizsgálják, hogy az égési sérültek közül miért haltak meg 37-en a kórházban annak ellenére, hogy sebeik nem voltak életveszélyesek. A film emberéletekbe kerülő, rémisztő nepotizmust és korrupciót fed fel, de azt is bemutatja, hogy bátor és elszánt emberek képesek megállítani a korrupt rendszereket.

A film korábban elnyerte az Európai Filmdíjat is, és idén a legjobb nemzetközi film és a legjobb dokumentumfilm kategóriákban Oscar-díjra jelölték.

Az egyedülálló, páneurópai LUX közönségdíjat az Eruópai Parlament és az Európai Filmakadémia az Európai Bizottsággal és az Europa Cinemas hálózattal közösen adja át. A díj célja, hogy népszerűsítse és nagyobb közönség számára is elérhetővé tegye az európai filmeket. Az EP 2007 óta segíti a jelölt alkotások terjesztését azzal, hogy az Unió 24 nyelvén feliratozza őket.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A másik két döntős Thomas Vinterberg dán rendező Még egy kört mindenkinek és Jan Komasa lengyel rendező Corpus Christi című filmje volt. A végső rangsor a közönség és a képviselők fele-fele arányban beszámított értékeléseinek összesítése alapján alakult ki.

A díjat rendszerint olyan filmek kapják, amelyek aktuális politikai és társadalmi problémákra hívják fel a figyelmet és ösztönzik az európai értékekről folytatott vitát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?