Két kategóriában is Oscar-díjra jelölték a colectiv című román filmet

Két kategóriában is Oscar-díjra jelölték a colectiv című román filmet. Mint írtuk, Alexander Nanau alkotása a legjobb dokumentumfilm és a legjobb nemzetközi film kategóriájában is felkerült az amerikai filmakadémia rövidlistájára, hétfőn pedig mindkét díjra jelölték is.

Románia először nevezett dokumentumfilmet Oscar-díjra, és először fordul elő, hogy az ország nevezése eljut a jelölésig.

A bukaresti Colectiv-klubban bekövetkezett tragédiáról és a Hexi-pharma botrányról készült colectiv című dokumentumfilm korábban az év dokumentumfilmje lett Európában, és a Brit Filmművészeti és Televíziós Akadémia (BAFTA) is díjra jelölte.

A legjobb dokumentumfilmnek járó Oscarért a colectiv a Crip Camp (r. James Lebrecht, Nicole Newnham) című amerikai, a The Mole Agent (r. Maite Alberdi) című csilei, a My Octopus Teacher (r. Pippa Ehrlich, James Reed) című dél-afrikai és a Time (r. Garrett Bradley) című amerikai dokmentumfilmekkel versenyez, a legjobb nemzetközi filmnek járó kategóriában pedig a Még egy kört mindenkinek (Druk, r. Thomas Vinterberg) című dán filmmel, a Better Days (r. Derek Csang) című hongkongi filmmel, a The Man Who Sold His Skin (r. Kaouther Ben Hania) című tunéziai filmmel és a Quo Vadis, Aida? (r. Jasmila Žbanić) című filmmel, Bosznia-Hercegovina nevezettjével mérkőzik meg.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Vanessa Kirby, Mundruczó filmjének főszereplője is jelöltek között

 

Vanessa Kirby brit színésznőt, Mundruczó Kornél Pieces of a Woman című filmjének főszereplőjét is Oscar-díjra jelölték hétfőn Los Angelesben. A legjobb színésznő kategóriában Kirby mellett Viola Davis (Ma Rainey - A blues nagyasszonya), Andra Day (The United States vs. Billie Holiday), Frances McDormand (A nomádok földje) és Carrey Mulligan (Ígéretes fiatal nő) kapott jelölést az amerikai filmakadémia tagjaitól.

A legjobb filmnek járó Oscar-díjra a The Father (r. Florian Zeller), a Judas and the Black Messiah (r. Shaka King), a Mank (r. David Fincher), a Minari (r. Lee Isaac Chung), A nomádok földje (Nomadland, r. Chloé Zhao), az Ígéretes fiatal nő (Promising Young Woman, r. Emerald Fennell), a Sound of Metal (r. Darius Marder) és A chicagói 7-ek tárgyalása (The Trial of the Chicago 7, r. Aaron Srokin) című filmeket jelölte az amerikai filmakadémia.

Először fordult elő, hogy két nőt is a legjobb rendező Oscar-díjára jelöltek: Chloé Zhao (Nomadland) és Emerald Fennell (Promising Young Woman) Thomas Vinterberggel (Még egy kört mindenkinek), David Fincherrel (Mank) és Lee Isaac Chunggal (Minari) versenyeznek az elismerésért.
 
Az amerikai filmakadémia jelöltjeit online jelentette be hétfőn Priyanka Chopra Jonas és Nick Jonas. A 93. Oscar-gálát a járvány miatt az eredeti februári időpontról április 25-re halasztották.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?