Két magyar animáció indulhat az Oscar-díjért

Két magyar alkotás szerepel a legjobb animációs rövidfilmnek járó Oscar-díjra nevezhető produkciók 96 tételes listáján, hívja fel a figyelmet a Filmtett.

Egy animációs rövidfilm akkor léphet be az Oscar-díjért folyó versenybe, ha nyilvánosan vetítették Los Angeles-i vagy New York-i mozikban, vagy Oscar-kvalifikáló fesztiválon szerzett díjat, vagy ha diák-Oscart nyert (és alkotói nevezik az Oscar-versenybe), emlékeztet a filmes portál. Az Oscar-kvalifikációs időszak végén összeállt listát a CartoonBrew közölte.

A listán M. Tóth Géza Matches című, 12 perces alkotása, valamint Andrasev Nadja szintén 12 perces, francia-magyar koprodukcióban készült Szimbiózisa szerepel.

Matches című filmben egy magányos fiú színes gyufákkal játszik, álmairól, félelmeiről, reményeiről beszél, a gyufaszálak pedig megelevenednek. A film a 7 éves L. S.-sel készített interjú alapján készült. A film forgatókönyvírója és rendezője M. Tóth Géza, aki 2007-ben már eljutott az Oscar-jelölésig Maestro című filmjével. A Matches producere M. Tóth Éva, operatőre Piros Péter, zenéjét Alpár Balázs szerezte.

A 2019-es annecy-i fesztiválon bemutatott Szimbiózis főszereplője egy megcsalt feleség, aki nyomozásba kezd férje szeretői után, s ahogy egyre mélyebbre ás, kezdeti féltékenységét fokozatosan felváltja a kíváncsiság. Andrasev Nadja rendező Domonyi Ritával közösen írta a film forgatókönyvét, a vágó Czakó Judit volt, a film zenéjét Mads Vadsholt szerezte, producerei Emmanuel Alain-Raynal, Pierre Baussaron, Fülöp József és Sipos Orsolya voltak.

Az Amerikai Filmakadémia február 9-én teszi közzé az Oscar-díj kategóriáinak tízes shortlistjeit, március 15-én a jelöléseket, a gálát pedig 2021. április 25-én tartják.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?