Kezdődik a 20. Filmtettfeszt, dalra fakadnak a maszkos nézők a fesztiválszpotban

20. alkalommal szervezi meg a Filmtettfesztet a kolozsvári Filmtett Egyesület. A szerdán induló szemle nézői ismét magukat láthatják viszont az animált fesztiválszpotban, amint a Hobo Blues Band Vadászok kara című dalának filmre és 2020-ra hangolt feldolgozását éneklik. Az animációt készítő kolozsvári Zoom Stúdió vezetője, Kassay Réka mesélt blogbejegyzésében a munkafolyamatról.

A kiindulópont Bertóti Attila nagybányai származású animációs rendező 2012-es fesztiválszpotja, a Filmvadászok kara volt, amelyhez 2014-ben, és most, az évfordulós kiadáson is visszatértek a szervezők. A szöveget Papp Attila Zsolt „járványosította”, a fesztivál vizuális arculatát a Zoom Stúdió (Búzási Gyopár, Kassay Réka) és a Vizualitas Stúdió (Makkai Bence) dolgozta ki, majd ehhez készült el az új, kollázs-stílusú animáció, amely egyszerre utal a szervezést jócskán befolyásoló koronavírus-járványra és a fesztivál kerek évfordulójára, anélkül, hogy kimaradna belőle a Filmtettfeszt egyfajta kabalaállatává vált Sárga Csikó, amelyről az életműdíjat is elnevezték (egyébként ez az első erdélyi magyar játékfilm címe).

A Filmvadászok kara 2014-ben:

„A legnagyobb kihívást az jelentette, hogy tartalmilag és grafikailag is adaptáljuk a filmet, úgy, hogy ne az eredetit próbáljuk utánozni. De azért utalás szinten szerettünk volna nyújtani valamit azoknak a nézőknek, akik emlékeznek a korábbi változatra (ezért került bele például a csipsz zörgetés, ami most a szövegből kimaradt). Látványban egy új, ránk inkább jellemző, színes, kollázs-stílust választottunk. Egyedül a Sárga csikó karakterét tartottuk meg (aki nem csak az éneklős szpotokban szerepelt, hanem állandó elemévé vált a Filmtettfeszt arculatának), de természetesen őt is a papírkivágásos animáció látványvilágába dolgoztuk át” – írja a munkafolyamatról Kassay Réka, aki kolleganőivel, Buzási Gyopárral és Vicsi Judithtal dolgozott az animáción.

Külön munkatárs készítette el a látványelemeket, egy másik az éneklő szájakat szinkronizálta a szöveggel, a harmadik pedig egy kompozícióba rakta össze az elemeket, hogy utólag számítógépes programmal tegyék rá a kameramozgásokat, derül ki a részletes leírásból.

Filmvadászok kara 2020-ban:

A 20. Filmtettfesztet szeptember 16-20. között szervezik meg Kolozsváron, rövidebb-hosszabb párhuzamos kiadásait pedig 14 további erdélyi városban, természetesen a járványügyi előírások betartásával.

A fesztivál szerdai nyitófilmje a kolozsvári Visky Ábel Mesék a zárkából című dokumentumfilmje. A kolozsvári Sapientia EMTE filmes szakán végzett, majd a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem rendezői szakán továbbtanuló Visky Ábel saját szakmáját, a történetírást és a filmkészítést adta börtönbüntetésüket töltő apák kezébe azzal a céllal, hogy segítsen nekik közelebb kerülni hátrahagyott családjaikhoz, így született első egészestés mozifilmje, a Mesék a zárkából. A film nem annyira szociológiai, mint merész lélektani tanulmány arról, hogy az általa kitalált feladat milyen hatással lehet a szereplők életére. A rendező a Mesék a zárkából kolozsvári és csíkszeredai vetítése után személyesen válaszol a nézők kérdéseire.  

A Filmtettfeszt felhozatalában idén többek között tíz új magyar egészestés film szerepel. A szabadtéri és beltéri vetítések mellett online tartalmat is kínál a fesztivál: egyrészt az erdélyi alkotók kisjátékfilmjeit tartalmazó Filmgalopp versenyprogramot, másrészt három nagyjátékfilmet lehet online is megnézni a fesztivál honlapján.

Kapcsolódók

Kimaradt?