A járvány miatt változott az Oscar-díj szabályzata

A moziban nem forgalmazott, kizárólag streamingszolgáltatással bemutatott filmek is nevezhetők Oscar-díjra, döntött az Amerikai Filmakadémia, hangsúlyozva, hogy a lazítás csak 2020-ra érvényes.

A filmakadémia a 93. díjátadóra vonatkozó változtatások között sorolta fel, hogy a filmek hangjával kapcsolatos két kategóriát összevonják. A hangkeverés és hangvágás kategória egyesítése már régen érett, és a szakma részéről is támogatták ezt a változtatást, mivel ez követi az ágazat munkájában lezajlott átalakulást.

A változások között szerepel még, hogy idén a filmakadémia minden tagja szavazhat az első körben a legjobb nemzetközi film jelöltjeiről. A testület emellett úgy döntött, hogy a legjobb eredeti filmzene kategóriába csak olyan film zenéje nevezhető, amelyben legalább 60 százaléknyi az eredeti zenei rész.

Az Oscar-nevezés szabályainak változtatása a koronavírus-járvány miatt vált halaszthatatlanná, mivel a járvány elleni védekezéshez bevezetett karantén és távolságtartás miatt le kellett fújni a nagy filmfesztiválokat és be kellett zárni a mozikat. A korábbi szabályzat szerint egy film akkor teljesítette az Oscar-nevezés feltételeit, ha legalább hét napig vetítették egy Los Angeles megyei moziban. A kedden bejelentett változtatás szerint azonban azok a filmek, amelyeknek a mozis bemutatása elmaradt, de egy streamingszolgáltatónál debütáltak, teljesítik ezt a feltételt és nevezhetők a legjobb film díjára.

Áprilisban a filmakadémia hatmillió dollárt adományozott a járvány okozta válság miatt nehéz helyzetbe került filmes szakmában dolgozó alkalmazottak és családjuk megsegítésére.

A 93. Oscar-gálát az eredeti terveknek megfelelően 2021. február 28-án rendezik meg Los Angelesben. Az eseményhez kapcsolódó Kormányzók báljáról azonban még nem született döntés.

Kapcsolódók

Kimaradt?