Erdélyi színészekkel készült filmeket díjaztak Los Angelesben

Magyar és román filmet is díjaztak a délkelet-európai filmek április 28. és május 5. között Los Angelesben megszervezett fesztiválján (SEEfest). A Hab, Lakos Nóra első mozifilmje második befutó lett a legjobb játékfilm ketegóriájában, Andrei Zincă Și atunci... ce e libertatea? című filmje pedig dicséretet kapott ugyanitt, de a közönségdíjat is elnyerte.

A Hab című romantikus vígjáték főszereplője, Kerekes Vica egy szenvedélyes és elszánt cukrászlány karakterét kelti életre, aki mindenre hajlandó, hogy megmentse vállalkozását és visszaszerezze élete szerelmét. Filmbéli partnerét, a megrögzött nőcsábász és alkalmi vőlegénypótlékot jelentő fogorvost az erdélyi Mátray László játssza. Lakos Nóra első mozifilmjét Kanadában, Olaszországban és Franciaországban is díjazták.Hab (r. Lakos Nóra)

Az Egyesült Államokban élő Andrei Zincă Și atunci... ce e libertatea? című filmje szerelemről és szabadságról szóló történet a bărăgani deportálások kontextusában: 1951-ben a kommunista rezsim 40 ezer ártatlan embert hurcolt a „romániai Szibériába”. A filmben Radu Iacoban, Iulia Lumânare, Cuzin Toma, Olimpia Melinte mellett az erdélyi Skovrán Tünde is játszik.Și atunci... ce e libertatea? (r. Andrei Zincă)

A Délkelet-Európai Filmek Fesztiválját (The South East European Film Festival, SEEfest) 2006 óta szervezik meg évente Los Angelesben, hogy több szempontból bemutassák ezt a feszültségekkel teli, kulturálisan sokszínű régiót olyan filmeken keresztük, amelyeknek a témája az amerikai közönséget is megszólíthatja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?