Andrei Gorzo filmkritikus: van esélye elnyerni az Oscart a colectiv című román filmnek

Van esélye megnyerni az Oscar-díjat a colectiv című román dokumentumfilmnek, legalábbis így érzékeli Andrei Gorzo román filmkritikus, egyetemi tanár, akit a G4media kérdezett Alexander Nanau alkotásáról a kétszeres jelölés után.

Gorzo úgy látja, hogy Románia első, és egyből dupla Oscar-jelölése régi sebet gyógyított be, ahhoz hasonlatosat, hogy román író sosem nyert még irodalmi Nobelt. Mint mondta, reméli, hogy ez a jelölés rábírja a hatóságokat arra, hogy nagyobb összegeket fektessenek a kultúrába, bár azt is hozzátette, hogy az eddigi nemzetközi sikerek nem jártak ilyen eredménnyel.

A colectiv Gorzo véleménye szerint nem illeszthető egyértelműen a korábban komoly európai sikereket arató román újhullámos filmek sorába, már csak azért sem, mert a berlini vagy cannes-i fórumokon nem aratott különösebb sikereket. A filmkritikus szerint a dokumentumfilm amerikai sikere talán annak is köszönhető, hogy a járvány évében kevesebb nemzetközi film jutott el a tengeren túlra, másrészt szellemiségében is „hollywoodi”: hős egyének harcáról szól a korrupt rendszer ellen.

Egyszerűsít a film

Andrei Gorzo korábban, nem sokkal az Oscar-nevezések kihirdetése előtt beszélt a román új hullámról és a colectivről a The Cinematologists nevű brit podcast meghívására. A műsorban a filmkritikus elárulta, hogy jobban tetszik neki a film első része, amelyben a Hexi Pharma-botrányt felgöngyölítő újságírókat követi a kamera, a Vlad Voiculescu akkori és mostani egészségügyi minisztert követő második résszel kapcsolatban fenntartásai vannak: véleménye szerint a filmkészítők túl „romantikusan” közelítették meg a hatalmon lévő fiatal politikust, aki végső soron a hatalmat gyakorlók egyike. Nem voltak elég kritikusak vele szemben, a film végkicsengése pedig az, hogy az igazság győzelme egy választás eredményétől függ, a korrupt rendszer pedig egyetlen politikai párthoz köthető.

„A film egyszerűsít, jó és rossz harcáról szól, és ebben nem hasonlít a román új hullám filmjeire, amelyek sosem így közelítették meg a problémákat. Ennek ellenére a film magával ragad és a történettől kétségkívül feláll a hátadon a szőr…” – fogalmazott Gorzo.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?