Rammstein – Itt a vége?

Sejtelmes közleményt adott ki a német Rammstein zenekar, miután öt év alatt összesen 135 monumentális fellépést követően a németországi Gelsenkirchenben vasárnap lezárult az együttes világkörüli stadionturnéja. A szóban forgó közlemény záró mondataiból – bár nem egyértelműsítik – az a következtetés is levonható, hogy a turné vége egyúttal a Rammstein megszűnését is jelenti.

Az üzenet első részében a zenekar köszönetet mond a rajongóknak, barátoknak: „Köszönjük mindazt a támogatást és meleg fogadtatást, amely felénk áradt ezen a 2024-es turnén. Ezzel egy valódi érzelemdús utazássá változtattátok ezt a körutat. Megtiszteltetés volt számunkra az, hogy játszhattunk nektek és közösen osztozhattunk ezeken az örömteli pillanatokon.”

A bevezetőt követően a közlemény szövege felidézi a kevésbé vidám mozzanatokat is, amelyek a tavalyi európai körút idején csúcsosodtak ki. Ekkor többen is azzal vádolták Till Lindemann énekest, hogy egyes női rajongóit az évek során szexuálisan zaklatta, majd nem sokkal később hasonló vádakkal kellett szembenéznie a billentyűs Cristian “Flake” Lorenznek is. Az ügyet természetesen rögtön felkapta a média, a berlini ügyészség pedig hivatalból vizsgálatot indított. Időközben bizonyítékok hiányában a vádat ejtették ugyan, de a történtek hatására több, addig Lindemannal együttműködő vállalat azonnali hatállyal felmondta a partnerséget a frontemberrel. Ilyen például a Kipenhauer & Witsch könyvkiadó, ahol Lindemann verseskötetei jelentek meg. Ezt olyannyira komolyan vették, hogy a Cser Kiadó gondozásában megjelent magyar fordításban utolsó pillanatban ki kellett venni a német kiadó nevét, valamint az előszavat, a német nyelvű példányok pedig egy csapásra eltűntek a berlini könyvesboltokból.

2023-ban mi is eljutottunk a Rammstein egyik koncertjére - az akkori élményről a beszámoló itt olvasható -, ahol a berlini Olympiastadionhoz vezető úton tüntetők követelték a koncert betiltását. Szóval a botrányt övező hatalmas médiavisszhang korántsem tett jót a Rammstein hírnevének, amire a mostani közlemény is kitér, mondván, hogy tavaly nyár óta küzdenek a megbélyegzés ellen, ami a nagyrészt alaptalan és elnagyolt vádaskodásoknak tulajdonítható. Ezt a küzdelmet egy belső folyamatként írják le, amelyet a zenekar minden tagja másképp élt és él meg mind a mai napig. Ezen a ponton a zenekar köszönetet mond a családtagoknak, akik a maguk során szintén megsínylették ezt az egész ügyet, de ez nem gátolta meg őket abban, hogy feltétlen támogatásukkal és szeretetükkel álljanak a zenekar tagjai mellett ezekben a nehéz időkben. Hasonlóképp megköszönik a stábtagoknak és a menedzsmentnek, akik lojalitásukkal lehetővé tették, hogy sikeresen befejezhessék ezt a hosszú utazást, amely számszerűsítve úgy néz ki, hogy a világ különböző stadionjaiban adott 135 Rammstein-koncertre összesen hat millió rajongó volt kíváncsi.

Forrás: Rammstein Facebook-oldala

Záró gondolatként pedig következik a felvezetőben már említett sejtelmes búcsú, ami így hangzik: „Ez nem a Rammstein. Ez nem mi vagyunk. Ez nem ti vagytok. Az út folytatódik… Adieu, Good Bye, AUF WIEDERSEHN!!!” Kétségtelenül egyfajta búcsú, viszont egyértelmű következtetéseket nem érdemes belőle levonni, főleg nem egy olyan entitás esetében, mint a Rammstein, akik három évtizedes pályafutásuk alatt minden újabb fejezet előtt előrukkoltak valamilyen fajta titokzatos megnyilvánulással. Jelen esetben ráadásul a német nyelv is segítségükre van, mivel – és ez ebből a magyarra való szabad fordításból nem feltétlenül jön át – az eredeti szöveg igencsak kétértelmű. Jelentheti azt is, hogy tényleg itt a vége, de jelenthet olyasmit is akár, hogy következik most ugyan egy hosszabb szünet, de ez még nem a végleges búcsú, sőt, utalhat arra is, hogy egyfajta átalakuláson megy most keresztül a zenekar, de az a bizonyos út folytatódik tovább.

Mindhárom lehetséges forgatókönyvre történtek utalások az elmúlt időszakban, ráadásul a zenekar tagjai részéről. A tavalyi botrány kirobbanását követően Christoph Schneider dobos egy nyilatkozatban utalt arra, hogy egy jó ideje már a zenekar tagjai között nincs meg a kezdetekre jellemző összhang, aminek okaként Till Lindemann megváltozott viselkedését nevezte meg. Másrészt a közleményben említett belső folyamatokon túl a zenekar és menedzsmentje más szinten is beleállt ebbe a küzdelembe, ugyanis a zaklatási ügy kapcsán kialakult botrányért szerintük elsősorban a médiát terheli a felelősség, akik a tényszerűségre való törekvés helyett a szenzációhajhászás útját választották, és a később alaptalannak bizonyuló vádaskodások felnagyításával meghurcolták az érintetteket. Ennek a harcnak első konkrét jele az volt, amikor Till Lindemann a tavaly év végi-idei év eleji németországi szólóturnéjáról nemes egyszerűséggel kitiltotta a német sajtó képviselőit, a helyzet pedig egyes hírek szerint a Rammstein turnéjának német állomásain is hasonló volt. Ezen túlmenően pereket is indítottak bizonyos vezető sajtóorgánumok ellen, röviden, mindmáig folytatódik az adok-kapok.

Összefoglalva, egyáltalán nem világos, hogy mit rejt a jövő a Rammsteinnal kapcsolatosan, viszont az egyszerű rajongók számára minden bizonnyal szomorú hír lenne, ha ez most valóban a véget jelenti. Csüggedni viszont egyelőre nem érdemes, majd kiderül minden a maga idején. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?