banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

„Az iskola frusztráció és csalódás forrása”, „megfelelni, hazudni” tanított – Nem hétköznapi búcsúbeszédet mondott egy diáklány a ballagáson

Nem épp szokványos búcsúbeszédet mondott az Arad megye legnagyobb középiskolájában rendezett ballagási ünnepségen az osztály búcsúztató diákja. Az elöljárókkal, tanárokkal, diákokkal és szülőkkel teli teremben az osztály búcsúztatója bevallotta a hallgatóságnak, hogy nagy csalódást jelentett az iskola, és keményen bírálta a román oktatási rendszert.

„Sokunk számára az iskola frusztráció és csalódás forrása lett. Mit tanított nekem az iskola? Megfelelni, hazudni, a személyiségemet törölni, és abszurd normák mögé bújni. Az iskola olyan hellyé vált, ahol a teljesítményünket az intézmény és a tanárok érdemeihez kötik, a kudarcainkat pedig ránk kenik. Olyan rendszerünk volt, amely arra tanított minket, hogy sekélyesek és álszentek legyünk, ahelyett, hogy etikailag és erkölcsileg fejlődjünk” – mondta nagyszámú hallgatósága előtt az iskolától az osztálya nevében búcsőbeszédet mondó Iulia Cociuba. Beszéde gyorsan terjedt az interneten. 

Halul in care a ajuns învățământul romanesc !Discursul curajos de astazi al sefei de promotie de la lic Mihai Viteazu din Ineu, jud Arad ! Respect!

Közzétette: Sorin Constantinescu – 2024. június 6., csütörtök

A Digi24-nek nyilatkozó lány azt reméli, hogy komolyan vették, és talán valami változni fog. „Egyfajta utolsó kívánság volt ez, mielőtt elhagyom a középiskolát, hogy kimondjam, amit érzek és amit hiszek, anélkül, hogy bárki szűrőjén átmenjek. Úgy értem, anélkül, hogy cenzúráznának” – mondta el a lány, akinek beszéde felkavarta a hallgatóságot. A ballagás egyik résztvevője elmondta, „amikor elkezdte mondani, az osztályfőnöknőre néztem, aki körülnézett, és nem tudta, mit gondoljon. Ránéztem az igazgatónőre, aki lefelé nézett zavartan. Ez egy nagyon wow pillanat volt”.

A lány szülei büszkék arra, hogy gyermeküknek volt bátorsága megszólalni. Iulia Cociuba édesanyja elmondta, lánya „nagyon erős személyiségű, aki mindig kiállt az álláspontja mellett”. „Az anyjaként nagyon büszke vagyok arra, hogy képes volt kimondani, amit gondol és érez” – nyilatkozta az édesanya. Iulia édesapja szintén teljes mellszélességgel lánya mellett áll. „Erre nekünk nem volt lehetőségünk. Pontosan ugyanazt gondoljuk, mint a gyerek, csak soha nem volt lehetőségünk kimondani” – kommentálta az apa lánya gesztusát.

A tanárok viszont nem számítottak ilyen beszédre az osztály képviselőjétől. Veniamin Iga, a borosjenői  (Ineu) Mihai Viteazu Gimnázium igazgatóhelyettese a Digi24-nek azt mondta, „meglepődtünk, és nemcsak én, hanem a többi kolléga is. És nemcsak az én kollégáim, hanem az ott lévők nagy része is”. A lány, aki már három már egyetemi szakra is beiratkozott, reméli, hogy beszédével segített, hogy változzon a rendszer, legalábbis a jövő generációinak.

(Nyitókép forrása: Pixabay)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?